28 Ocak 2010 Perşembe

Letonyalı işadamı Antalya'nın çöpüne 25 milyon Euro yatıracak

Antalya'daki çöplere Letonyalı işadamı talip oldu. Invest Group Yönetim Kurulu Başkanı Vadim Tishchenko, çöpten elektrik üretmek için 25 milyon Euro yatırım yapacak.

Letonya'nın başkenti Riga'da çöpten elektrik üretimi yapan Tishchenko, benzer tesisi Antalya'da kurmak için proje hazırladı. Modern bir depolama sistemiyle çöpteki metan gazını açığa çıkararak elektrik enerjisine çevireceklerini ifade eden Tishchenko, "Antalya'da her gün 1,5 ton çöp çıkıyor. Bu, yazın otellerin açılmasıyla birkaç kat artıyor. Bu çöpleri değerlendirmek istiyoruz." dedi. 

Antalya'daki beş yıldızlı otellerden çıkan tonlarca çöp elektrik enerjisine dönüşecek. Sık sık Antalya'ya tatile gelen Letonyalı işadamı Tishchenko, çöpten elektrik üretmek için kolları sıvadı. Doğal çevreyi korumak, doğayı kirleten kaynakları minimum seviyeye indirmek ve tasfiye etmek amacıyla Antalya Enerji ve Isı Üretim Projesi hazırlayan Tishchenko, kuracağı tesiste hem çöpleri ayrıştıracak hem de elektrik üretecek. Toplam 25 milyon Euro'ya mal olması beklenen tesis yılda 52 bin megavat elektrik üretecek. 

Antalya'daki otellerden çok fazla çöp çıktığına işaret eden Tishchenko, yatırım planıyla ilgili olarak şunları şöyledi: "Çöpten enerji üretmek çok kârlı bir iş. Bir yılda iki kat gelir elde etmek mümkün. Ayrıca, dünyada en fazla gelir getirici 4 alandan biri. Antalya'da kurmayı planladığım tesisle ilgili büyükşehir belediyesine teklif verdim. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na da müracaat ettim. Ama henüz cevap alamadım. Bu sistem, Avrupa'da yaygın bir şekilde kullanılırken Türkiye'de pek bilinmiyor. Avrupa Birliği, üye adayı Türkiye'de bu tür projeleri öncelikle görmek istiyor. Yatırımcıya da destek veriyor. Invest Group olarak bu sistemi, Antalya'da başlatmak istiyoruz. Daha sonra bütün Türkiye'ye yaymayı hedefliyoruz." 

Letonyalı işadamı, enerjinin dışında gayrimenkul pazarlaması da yapıyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce Antalya'da gayrimenkul piyasasına giren ve iki ay önce satışlara başlayan Tishchenko, sektöre yönelik yeni bir sistem getirmek istediğini belirtti. "Türkiye'de gayrimenkul çok iyi, fakat bunun pazarlamasına yönelik bir sistem yok." diyen Tishchenko, şeffaf bir pazarlama ağı kurmak istediğini dile getirdi. Antalya'da konut alan yabancıların birçok sorunla karşılaştığına dikkat çeken Tishchenko, şu bilgileri verdi: "Bu sistem, şeffaf bir fiyat politikası üzerine olacak. Yerliye ayrı, yabancıya ayrı fiyat uygulanmayacak. Herkese aynı fiyat olacak. Antalya'da pazara çıkan gayrimenkullerle ilgili yeterli bilgi yok. Bu yüzden detaylı bilgiye ulaşamayan yabancıların birçoğu kandırılıyor." 

Sistemin oturması halinde Türkiye'nin gayrimenkulde İspanya'yı geçeceğini iddia eden Letonyalı işadamı, tapuyla ilgili yaşanan problemlere dikkat çekti. Türkiye'de tapu alma sürecinin çok uzun olduğunu, bunun satışları olumsuz etkilediğini dile getiren Tishchenko, "Tapuların daha çabuk ve kolay alınabilmesine yönelik bir sistem geliştirilmesi lazım." ifadelerini kullandı. Ağırlıklı olarak iç piyasaya yönelik çalıştıklarını kaydeden Tishchenko, gayrimenkul alanına yaklaşık 10 milyon Euro'luk yatırım yapmayı planladığını aktardı. Tishchenko, projelerini yabancılara da tanıtmak için haziran ayında Antalya'da bir emlak fuarı düzenleyeceği bilgisini verdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder