28 Ocak 2010 Perşembe

NASA Teknolojisiyle Elektrik

Uzay gemilerinin kullandığı teknoloji, Antalya'da güneşten elektrik üretmek için kullanılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Amerikan Uzay ve Havacılık Sanayi NASA tarafından kullanılan teknolojiyle ilgili yabancı bir grupla protokol oluşturma aşamasına geldiklerini söyledi. Akaydın, sonuçlarını bir yıl sonra alacakları ARGE çalışmasının olumlu sonuçlanması halinde enerji veriminin 10 kata kadar artacağını ifade etti.  

Büyükşehir Belediyesi güneş enerjisiyle ilgili çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediye bu kapsamda Türk- İsveç Belediyeleri Ortaklık Ağı işbirliğiyle 'Güneş Enerji Konferansı' düzenlendi. Belediyenin Kültür Salonu'nda düzenlenen konferansa Muğla, Tarsus ve İsveç'in Malmö belediyelerinin temsilcileri katıldı. Konferansta katılımcılara Malmö Belediyesi'nin güneş enerjisi kullanımı ve İsveç'in enerji politikaları üzerine bilgi verildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Rektörü olduğu dönemde yenilenebilir enerji üzerine çeşitli çalışmalara imza attıklarını belirterek, ''Görevim devam etseydi, Türkiye'nin ilk güneş tarlasını da hayata geçirmiş olacaktım.'' dedi. Seçim kampanyasında ortaya koyduğu 4 önemli vaadinden birinin 'Güneşkent Antalya' projesi olduğunu hatırlatan Akaydın, güneş enerjisi ARGE'si oluşturmak için bir girişim içinde olduklarını dile getirdi. Mustafa Akaydın'ın ardından Malmö Belediyesi Proje Müdürü Johanna Ekne, İsveç'teki enerji politikası üzerine bir sunum yaptı.


Güneş enerjisinin değişik versiyonuyla ilgili dünyada yeni bir teknoloji üzerine ARGE çalışması yürüteceklerini anlatan Akaydın Bir yabancı grupla protokol oluşturma aşamasında olduklarını belirterek yaklaşık bir yıl içinde bunun sonuçlanmasını beklediklerini söyledi. Protokol olumlu sonuçlanırsa NASA'nın da kullandığı, uzay gemilerinde kullanılan güneş enerji teknolojisiyle elektrik üretilecek. ARGE çalışmasının başarıya ulaşması halinde enerji veriminin 10 kata kadar çıkabilecek.  Mustafa Akaydın ayrıca, adını vermediği bir firma tarafından hediye edilen Antalya'nın ilk güneş panelinin şehre geldiğini ve belediye sınırları içinde monte edecek bir yer aradıklarını da sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder