28 Ocak 2010 Perşembe

Türkiye nükleer enerjide 40 yıl geride

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferruh Ertürk enerji gereksiniminin çevreye en az zararı veren enerji kaynaklarından istifade edilerek sağlanması gerekliliğine dikkat çekti.

Çevre ve Kültür Kuruluşları Dayanışma Derneği ÇEKÜD’ün 24 Ocak 2010 Pazar günü İstanbul Eresin Oteli’nde düzenlediği ‘Türkiye’nin Gözü Nükleerde’ başlıklı konferansta konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferruh Ertürk enerji gereksiniminin çevreye en az zararı veren enerji kaynaklarından istifade edilerek sağlanması gerekliliğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ferruh Ertürk konuşmasında 19. yüzyılın ortasında İngiltere’de hava kirliliği nedeni ile 4 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini ifade ederek ‘Benzeri hava kirliliği değerleri 90’lı yılların başında İstanbul’da da söz konusu idi. Ama elimizde kayıtlar olmadığı için bu dönemde ölüm hadiselerinde hava kirliğinin hangi oranda etkili olduğu ve hava kirliliğine bağlı ölüm oranlarını bilemiyoruz’ değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut enerji üretim kaynaklarına kıyasla Nükleer Santrallerin enerji üretiminde en yüksek verimi sağladığını belirtirken ‘Bu aynı zamanda en temiz enerjidir. Bugün Romanya bile kendi nükleer tesislerinde elektrik enerjisi üretme düzeyine erişmiştir. Türkiye bugün Nükleer enerjide 40 yıl geride. Kore ile aynı seviyede başlayan Nükleer Enerji Üretme istemi bugün Türkiye’yi bu anlamda ileriye götürmemiş, geriletmiştir” tespitinde bulundu.

Ertürk sorular üzerine Nükleer Enerji Santralleri’nin Hava Kirliliği açısından en az zararlı enerji üretim tesisleri olduğuna bir kere daha vurgu yaparken ülke sınırları içerisinde binlerce gölü bulunan Finlandiya’nın Nükleer Enerji kullanımında çok önemli mesafeler kaydettiğine dikkat çekti.

Çevre ve Kültür Kuruluşları Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz da konuşmasında Avrupa ülkelerinde 144 Nükleer Santralin faal olarak çalıştığını, ülkelerin hem ekonomik hem de stratejik olarak Nükleer Santraller inşaa ettiğini hatırlatarak “Çevreyi en az kirleten, en verimli ve uzun ömürlü enerji üretimi gerekli. Zira modern gereksinimlerle daha da artan elektrik ihtiyacını karşılamada çevreyi yüksek kapasitesi nispetinde en çok koruyacak olan tercih edilmelidir. İnsanlığın yaşam kalitesi için en iyisini seçmek ve bu alanda yoğunlaşmak Çevre açısından önemli olsa gerektir’ hatırlatmasında bulundu. Yoğun bir katılımcının iştirak ettiği toplantı, çevre gönüllülerinin fidan bağışları ile sona erdi
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder