5 Şubat 2010 Cuma

Türkiye'den 'Know-How' hizmeti istiyorlar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye, Irak ve farklı ülkelerin enerji konusunda Türkiye'den know-how hizmeti almak istediği ve Türkiye'nin bu alanda söz konusu ülkeleri yönlendirdiğinin bilindiğini belirterek, “Önümüzdeki aylarda oradaki doğal gaz yapılanmasıyla ve altyapı çalışmalarıyla alakalı artık bizim danışma seviyesine gelmemizin önemli yeri vardır” dedi. 

Yıldız, Uluslararası Gaz Eğitim Teknoloji ve Araştırma Merkezi (UGETAM) ve Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) tarafından düzenlenen Enerji Sektörü Isıtma ve Doğal Gaz Eğitim ve İstihdam Programı kapsamındaki eğitimlere katılarak, Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) almaya hak kazanan kursiyerler için düzenlenen sertifika töreninde yaptığı konuşmada, değişimleri yönetmenin kolay olmadığını, değişimin riskinin statükonun riskinden daha fazla olduğunu ve değişimin yönetilmesinin iyi koordinasyon gerektirdiğini söyledi.

Bugün hidroelektrik santralları yapmanın, birikim, mühendislik değeri olduğunu ve bu Türk mühendislerinin rahatlıkla yapacağı bir işken, nükleer güç santralları için aynı şeyin söylenemeyeceğini ifade eden Yıldız, “O yüzden nükleer güç santrallarına geçmek gerektiğini her platformda belirtiyoruz. Bu işin de kendine has bir kültürü var. Bundan 6 yıl kadar önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu ihaleleri yaptığında tartışılıyordu, 'Bunlar yapılabilir mi, bu dağıtım şirketleri bunları becerebilir mi, bu fiyatlarla yapılabilir mi' diye bir tartışma zemini vardı. Geldiğimiz noktada yaklaşık 8,6 milyon adetlik aboneye ulaştı. Elektrikteki abonemiz 27 milyon adet civarında” diye konuştu.

Yıldız, toplantının, “her işi yaparım”dan standartları belirlenmiş ve herkesin belli işleri yapabileceğini gösteren kurumsallaşmaya dönüşle ilgili olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullandığımız şu dönemde, gaz, petrol boru hatlarıyla ilgili sürecin başlangıcında olduğumuz bir dönemde, bu tür bir törenin bizim için çok anlamı var. Tamamen Avrupa standartlarında gerçekleştireceğimiz projelere bir altyapı oluşturmak açısından önemli. Buradan sertifika alacak kişileri gözümüzün bir ucuyla sürekli takip ettiğimizi bilmenizi isterim. Buralara yapılacak müracaatların ihtisaslaşmış, kurumsallaşmış ve aranan elemanlar seviyesine geçmesiyle ilgili önemli bir değişim olacak.”

UGETAM'daki çalışmaları yerinde gördüğünü anlatan Yıldız, “Suriye'ye, Irak'a, farklı ülkelere gittiğinizde bu tür know how hizmetini bizden almak istediklerini ve bu konuda kendilerini yönlendirdiğimizi biliyorsunuz. Önümüzdeki aylarda oradaki doğal gaz yapılanmasıyla ve altyapı çalışmalarıyla alakalı artık bizim danışma seviyesine gelmemizin önemli yeri vardır” dedi.

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PAZARI

GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı ise Türkiye doğal gaz pazarının, 20 yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen büyük gelişme gösterdiğine işaret ederek, sektörün ortaya koyduğu 20 milyar dolarlık ekonomik büyüklükle, Avrupa'nın altıncı büyük doğal gaz pazarı olduğunu kaydetti.

Sektörün gelişimiyle sanayiciye ucuz enerji sağlanırken, ihracat ve istihdamın da desteklendiğini belirten Kazancı, yatırımcılar tarafından dağıtım bölgelerinde 3 milyar dolara yakın yatırım yapıldığını ve yeni özelleştirmelerle birlikte 60 bin kişiye iş olanağı sağlandığını anlattı.

Kazancı, temel stratejilerinin, Türkiye menfaatleri doğrultusunda Avrupa'nın arz güvenliğini sağlayan güçlü piyasa oluşturmak olduğunu ifade ederek, sektörün dinamik, deneyimli personeliyle kendini yenileyen ve geliştiren bir kimliğe sahip olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından, sertifika almaya hak kazanan 15 kişiye sertifikaları verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder