17 Mart 2010 Çarşamba

Gözler "Corot-9b" gezegenine çevrildi

Güneş sistemi dışında keşfedilen ve Jüpiter gezegeni gibi dev gaz kütleleri barındıran bir gezegen, uzay bilimciler tarafından özel incelemeye alındığı bildirildi.

Atlantik okyanusunda ve Afrika'nın kuzeybatı sahilleri açığında yer alan Kanarya takımadalarından Tenerife adası astrofizik enstitüsünden araştırmacı Hans Deeg, nispeten ılık hava sıcaklığına sahip ve çok iyi izlenebilen Corot-9b adlı gezegenin Güneş sisteminin gezegenlerine benzediğini belirtti.

Gezegen ile ilgili bugün Nature dergisinde yayımlanan bir inceleme, 2008 yılında Fransız uydusu Corot tarafından Dünya'ya 1500 ışık yılı (1 ışık yılı=9 bin 500 milyar km) uzaklığında keşfedilen gezegenin, Jüpiter kadar büyük ama Jüpiter'den biraz daha hafif olduğunu ifade ediyor.

İncelemede, Corot-9b'nin Güneş'e benzeyen bir yıldızın etrafında 95 günde döndüğü, yıldızdan uzak olduğu için gezegenin hava sıcaklığının daha ılık olduğu ve gezegenin yüzeyinde sıcaklığın eksi 20 santigrad ile 160 santigrad arasında değiştiği vurgulanıyor.

İncelemeye göre, Corot-9b, öbür gezegenlerle mukayese edildiğinde, yıldız etrafında dönerken diğerlerine göre 10 kat daha uzak mesafede dönüyor.

Fransa'nın Marsilya kentindeki astrofizik laboratuvarında görevli Claire Moutou, "Corot-9b'ye benzer onlarca gezegen keşfettik ama Corot-9b'nin özelliklerini daha ayrıntılı inceleyebileceğiz" dedi.

İsviçre'nin Cenevre kenti rasathanesinden Didier Queloz, "Corot-9b'nin incelenmesi hava sıcaklığı ılık veya düşük olan gezegenler konusunda fikir edinmemize yardımcı olacak" diye konuştu.

Uzay araştırmacıları, 1995'den bugüne dek Güneş sistemi dışında başka yıldızların etrafında dönen 400'den fazla gezegen keşfetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder