21 Mart 2010 Pazar

Rüzgarda 50 milyon dolarlık sipariş aldı

Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, krizde yüksek enerji maliyetlerini azaltmak isteyen sanayicilerin rüzgardan enerji üretimine yöneldiğini belirterek, “Yeni geliştirdiğimiz rüzgar türbini için 3 ayda yaklaşık 50 milyon dolarlık sipariş aldık” dedi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kavlak, Türkiye'nin enerji üretiminin, tüketimi karşılayacak düzeyde olmadığını, bu nedenle şirket olarak yenilenebilir enerji kaynakları üreterek ülkenin ucuz enerji ihtiyacına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Bu çerçevede Sina Enerji’nin, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye şartlarına uygun, az rüzgarla yüksek verim sağlayan rüzgar türbinleri geliştirdiğini ve patentini aldığını açıklayan Kavlak, üretime ise 2009 yılında başladıklarını bildirdi.

-SANAYİCİ, DÜŞÜK MALİYETLE RÜZGARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNİ SEVDİ-

Daha önce yurt dışından ithal edilen rüzgar türbinlerinin, Avrupa ülkelerinin hava şartlarına göre üretildiğini, Türkiye'de çok fazla verim alınamadığına dikkat çeken Kavlak, şunları söyledi:
“İthal rüzgar türbinleri 15 mt/sn rüzgar hızında maksimum yüzde 30 verimle çalışıyor. 15 metre/saniye rüzgar hızı da ülkemizde yılda sadece 3 gün alınmasından dolayı bu türbinlerin verimi yüzde 25'i geçmiyor. Bizim türbinlerimiz ise 5 mt/sn rüzgar alınan yerlerde dahi yüzde 50 randımanla çalışabiliyor. Fiyatları da daha ucuz, verimi daha yüksek olduğu için sanayicilere ürünlerimiz çok cazip geldi. Türkiye'nin her bölgesinden yüzlerce sanayici artık elektrik maliyetinden kurtulmak için rüzgar türbini kurmak istiyor. Oldukça yoğun talep alıyoruz. Yeni geliştirdiğimiz rüzgar türbini için 3 ay içinde sanayicilerden yaklaşık 50 milyon dolarlık sipariş aldık.”

Sanayicinin rüzgar türbinleriyle ihtiyacı kadar elektriği üretip fazlasını, alınacak lisansla özel sektöre veya devlete satma imkanı olduğunu anlatan Kavlak, türbinlerin 2 ile 5 yıl arasında kendini amorti edebildiğini bildirdi.

-RUSYA, NİJERYA, KAZAKİSTAN’DAN SİPARİŞ GELİYOR-

Kavlak, 10 kilovattan 1 megavata kadar farklı kapasitedeki rüzgar türbinlerinin fiyatının 41 bin dolardan 1 milyon 276 bin dolara kadar değiştiğini dile getirdi. Ürettikleri rüzgar türbinlerine, yurt dışından talep olduğunu söyleyen Kavlak, “Birçok ülkeyle görüşmelerimiz sürüyor. Özellikle Rusya, Kazakistan, Bulgaristan, Nijerya gibi ülkelerden yoğun talep geliyor. 2010 yılında 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Kavlak, hedeflerinin, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı değil, dışarının Türkiye'ye bağımlı hale gelmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder