17 Mart 2010 Çarşamba

Türkiye, inovasyonda AB ile arasındaki farkı hızla kapatıyor

Yeni fikirlerin ürün ve hizmet olarak artı değer yaratan hasılata dönüştürülmesi olan inovasyonda Türkiye'nin AB ortalamasından en az 3 kat hızlı gelişme gösterererek farklı hızla kapattığı belirtildi.

AB Komisyonu'nun 2009 inovasyon skorbordu raporunda, 2005-2009 yılları arasında AB ortalaması yüzde 1,9 olan inovasyonda büyüme oranının Türkiye'de yüzde 5,8'e yükseldiği kaydedildi.

Bu dönemde Avrupa'da inovasyonda en hızlı büyüyen ülke yüzde 8,5'le Romanya olurken Türkiye, Bulgaristan, Malta ve Kıbrıs Rum kesimi ile birlikte ilk 5'te yer aldı.

Türkiye, hızla AB ortalamasına yaklaşsa da Bulgaristan, Hırvatistan, Letonya, Romanya ve Sırbistan'la birlikte Avrupa'da inovasyon performansı en düşük ülkeler grubunu oluşturdu.

Avrupa'da inovasyon performansında başı çeken ülkeler Danimarka, Finlandiya, Almanya, İsveç ve İngiltere olurken Avusturya, Belçika, Kıbrıs Rum kesimi, Estonya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda ve Slovenya bu grubu izledi.

AB Komisyonu raporunda, Türkiye'nin inovasyondaki gücünün finansman ve destekleme, girişimcilik ve ekonomiye olumlu etkiden kaynaklandığı belirtilirken zayıf noktaları arasında yetişmiş insan kaynağı, özel sektör yatırımları ve üretim yeteneğinin yetersizliği sayıldı.

Rapora göre Türkiye'de son 5 yılda bilim ve mühendislik mezunlarıyla sosyal ve insani bilimler mezunlarının sayısı yüzde 17,2, yaşam boyu eğitimden faydalananların sayısı yüzde 13,1, bireysel krediler yüzde 17,3, Ar-Ge harcamaları yüzde 28,5 ve Avrupa Patent Ofisi patenleri yüzde 15 arttı.

aa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder