29 Mart 2010 Pazartesi

Volvo'yu Çinliler satın aldı

Çin otomobil üreticisi Geely, Volvo'yu Amerikan otomotiv devi Ford'dan 1,8 milyar dolara satın alıyor. Ford'un zarar eden Volvo'yu 1999'da 6,5 milyar dolara satın aldığı düşünülürse, Ford'un bu satıştan zarar ettiği görülüyor. Volvo'nun ise Geely'nin yapacağı yeni yatırımlar sayesinde satıştan karlı çıkacağı düşünülüyor. Çin'in en büyük otomobil üreticisi olan Geely, 1986'da buzdolabı yedek parçaları üreten bir şirket olarak hayata başlamış.

12 bin kişi çalıştıran şirket, yılda 300 bin otomobil üretme kapasitesine sahip. Geely Volvo'yu bünyesine katmak yerine, ayrı bir şirket olarak koruyacağını açıkladı. Yani Volvo'nun merkezi İsveç olmaya devam edecek. Ancak Çinli tüketicilere sunulacak olan Volvoların Çin'de üretilmesi planlanıyor.

1999'da Amerikan otomotiv devi Ford tarafından satın alınan Volvo 2005'ten bu yana kar edemiyordu. Ford şirketi bu nedenle 2008 yılında satışa çıkarmıştı. Ancak Volvo'nun şimdi Çin pazarına giriş fırsatı elde etmesiyle, şansının açılacağı tahmin ediliyor. Zira Çin geçen sene, dünyanın en büyük otomotiv pazarı unvanını Amerika Birleşik Devletleri'nden devraldı.

Çin'de 2009'da satılan araçların sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 13 milyon olmuştu. Geely ise bu yıl 400 bin araç satmayı hedefliyor. Ancak şirketin dünya pazarındaki satışları düşük. Bunu da Volvo markasının Avrupa pazarındaki yeriyle kapatmak niyetinde. Volvo'yu 11 yıl önce 6,5 milyar dolara satın aldıktan sonra şimdi 1,8 milyar dolara satan Ford'un ise zarar ettiği ortada. Ancak şirket bu parayla borçlarını ödeyip, daha büyük satış elde ettiği markalarına odaklanmak istiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder