7 Nisan 2010 Çarşamba

Doğuş İnşaat, Sofya Metrosu'nun inşaatına başladı

 Sofya Metrosunun genişletme çalışmaları kapsamında, Doğuş İnşaatın Almanya'dan aldığı Tünel Delme Makinesi (TBM) resmi törenle hizmete girdi. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu'nun da yer aldığı törenle makine, tünel delme çalışmalarına başladı. Sofya Metrosunun genişletilmesi çalışmaları 3,8 km ve 2,6 km olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.

Doğuş İnşaat 4 istasyondan oluşan 3,8 km'lik kısmı, Metrotrace de 2,6 km'lik kısmı yapacak. Doğuş İnşaatın yapacağı güzergahın 3,2'sini tünel kazıları oluşturuyor. Kazı çapı 9,36 metre olan ve köstebek tabir edilen makine 85 metre uzunluğunda, 1600 ton ağırlığında ve 24 saat çalışacak ve günde yaklaşık 9 metre yol kat edecek. Her türlü toprak yapısında çalışabilen TBM'in delici başlığı üzerinde farklı şekilde dizilmiş kırıcı özel diskleri yer alıyor. Bu diskler tarafından kırılan veya ufalanan toprak tünel dışına çıkartılıyor.

TBM makine, dünyada tünel delmede en güvenli teknoloji olarak kabul ediliyor. Bu makine ile 3,2 km tünel kazılacak. Bu tünel delme işleminin 15 ayda tamamlanması bekleniyor.

Sofya Metro inşaatının 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Şu anda metro ile Şu anda günde 180 bin kişi Metro ile yolculuk yapıyor. İkinci kısım tamamladıktan sonra 270 bin kişi daha Metro ile yolculuk yapacak ve toplam Metro ile yolculuk yapanların sayısı 480 bine yükselecek.

Makine Tuna nehrinden, daha sonra da 90 Tır ile Sofya'ya ulaştırıldı. 1,5 ayda da makinenin montajı tamamlandı. Sofya Belediyesi, 2 yıla kadar 6,5 kilometrelik ikinci metro güzergahını tamamlayarak trafiği rahatlatmayı amaçlıyor. (CİHAN) - ERKAN TUNCA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder