7 Nisan 2010 Çarşamba

MODEKO açılıyor

İzmir Fuarı'nda düzenlenen MODEKO 2010 İzmir Mobilya Fuarı bugün 21. kez kapılarını açacak. 7-11 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek fuara 178 firmanın katılacağını belirten Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele, "Fuar geçen yıl krizin gölgesinde gerçekleşmişti. Bu yıl ekonominin iyiye gitmesi nedeniyle daha çok bavşuru var" dedi.
İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir de fuarda ilk defa bölümlemeye gittiklerini söyledi. Fuara Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, İran, Mısır ve Libya ülkelerinden de ziyaretçilerin gelmesi bekleniyor.

'Sektörde potansiyel çok yüksek'

Başkan Tevfik Özdemir, "Tanıtım eksiklikleri nedeniyle ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşanıyor. Dünya genelinde yüzde 1'i aşan payımızı artırmamız için yüksek katma değerli ve ileri teknolojinin kullanıldığı ürünlere geçilmeli. Bu konuda destek bekliyoruz" dedi

Sektörde faaliyet gösteren işadamlarının büyük desteği ile İzmir Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçilen Tevfik Özdemir, Türk mobilya sektörünün iç ve dış piyasalarda üretim gücünü ortaya koyduğunu söyledi. Dün kapılarını açan MODEKO 2010 Fuarı'nı değerlendiren Başkan Özdemir, tanıtım eksiklikleri nedeniyle sektördeki yüksek potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilemediğini vurguladı.
Yerli üretim mobilyaların kalitesinin yüksek olduğunu, bunun tartışma konusu bile yapılamayacağını ifade eden Özdemir, "Yerli mobilya üreticilerimiz tüketicilerin istekleri doğrultusunda modaya uygun desen ve renkleri kullanarak üretim yapmaktadır. Mobilyacılarımız kalitesi belgelenmiş, fiyatı uygun, kullanışlı malzemeleri tercih etmektedir. Dünya kalitesinde üretilen mobilyalarımızın üretim ve satış fiyatları ise Avrupa ülkelerinin yarısı düzeyindedir. 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan Türk mobilya sektörümüz, yurt içinde 9 milyar dolarlık bir üretim gücünü ortaya koymaktadır. 2008 yılında 170 farklı ülkeye yaptığımız ihracatımızın büyüklüğü 1.8 milyar dolara ulaşmıştır" diye konuştu.

İHRACATIMIZ DÜŞÜK
Türk mobilya sektörünün ortaya koyduğu ekonomik büyüklüğün önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Tevfik Özdemir, ancak bunun yeterli olmadığına dikkat çekti. Özdemir görüşlerini şöyle dile getirdi: "Türk mobilya üreticimiz yaratmış olduğu istihdam ve sağladığı kaynaklar açısından önemli bir sektör olduğunu ispatlıyor. Ancak dünya ölçeğinde konuyu değerlendirdiğimizde durum çok iç açıcı değil. Mobilya sektörünün dünya genelinde üretimi yıllık 300 milyar doları aşıyor. Bunun 120 milyar dolara yakın bir kısmı dış ticaretle gerçekleşiyor. Dünya mobilya pastasındaki payımız yüzde biri geçiyor. Bu olumsuz tabloyu yerli mobilyacılarımız kesinlikle hak etmiyor. Ülkemizde bir yılda 160 milyon dolarlık Çin mobilyası satılmaktadır. Bizim içimizde, iç pazarımızda Çin mobilyasının alıcı bulması, üstelik her geçen gün pazar payını artırması anlaşılabilir, kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun önüne geçilmesi için herkesi harekete geçmeye çağırıyorum."

YANIMIZDA OLSUNLAR
Global ekonomik kriz döneminde sektöre nefes aldırmak için KDV'nin kısa süreyle indirilmesinin yararlarının ciddi şekilde görüldüğüne dikkat çeken Özdemir, yerel ve genel yönetimden yeni destekler beklediklerini söyledi. Mobilya sanayimizin rekabet gücünü artırması ve dünya ihracatından daha fazla pay alabilmesi için, yüksek katma değerli ve ileri teknoloji kullanan ürünlere geçişin sağlanması gerektiğini de vurgulayan Özdemir, "Bu çerçevede sektör olarak öz eleştirimizi yapıyor ve üzerimize düşenleri yerine getirmek için gayret sarf ediyoruz. Türk mobilya sanayimiz özellikle son dönemlerde hızlı dönüşüm geçirerek, bilgi ve sermaye yoğun bir moda sektörü haline gelme yolunda ilerliyor. Bu ilerleyişimizde yerel yönetimlerimizi ve hükümetimizi yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.

Fuarlar ve sanayi bölgeleri gerekli
Türkiye'de mobilya ve ahşap sanayinin genelde küçük ölçekli aile şirketlerinden oluştuğuna dikkat çeken Özdemir, mobilya sanayinin rekabet gücünü etkileyen bir başka temel sıkıntının da şehir içlerinde düzensiz, dağınık ve uygun olmayan mekanlarda imalat gerçekleştirilmesi olduğunu vurguladı.
Başkan Özdemir, mobilya firmalarının bir arada bulunmaları ve kümelenmelerinin firmaların güçlenmesine zemin hazırlayacağını, belli mobilya ihtisas organize sanayi bölgeleri gibi yaklaşımların bu açıdan büyük önem taşıyacağını söyledi. MODEKO İzmir Mobilya fuarlarının kendileri için çok önemli olduğunu da dile getiren Özdemir, "Fuarın sektörümüz açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum" dedi.

'İş hacmini MODEKO Fuarı tetikleyecek'

Fuarı 21. kez açan Efor Fuarcılık'ın Genel Müdürü Nuray Eyigele, "Dünyanın en önemli alıcıları konuğumuz olacak. Bu yıl hedef pazarımız Ortadoğu ülkeleri" dedi

En ağır ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde dahi hiç ara vermeden MODEKO'yu düzenlemeyi sürdüren Efor Fuarcılık, İzmir Mobilya Fuarı'nı 21'inci kez açtı. MODEKO 2010 Fuarı sayesinde mobilya sektörünün dünyanın en önemli alıcılarıyla buluşacağına dikkat çeken Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele, sektörün iş hacminin tetiklenmesi açısından organizasyonun büyük önem taşıdığını vurguladı.
İhtisas fuarı düzenlenecek sektörün beklenti ve hedeflerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Genel Müdür Eyigele, 21 yıldır başarı ile gerçekleştirdikleri MODEKO'nun sektörle birlikte ortaya koydukları bir marka olduğunu ifade etti. Eyigele, "Ön hazırlıklarıyla birlikte MODEKO'da çeyrek asır geride kaldı. Fuarcılık firması olarak sektörü iyi anladık. En zor zamanlarda birlikteliğimizden ve fuarımızdan ödün vermedik. En ağır ekonomik kriz dönemlerinde dahi birbirimize tutunduk. Çıtamızı sürekli yükselttik. Bugün MODEKO Türkiye'deki en kapsamlı fuar olma özelliğini taşıyorsa, bunda sektörümüzün ve ekibimizin özverileri var. Bu gurur ve onuru bize yaşatan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

HEYECANLA ÇALIŞTIK
Dünyayı kasıp kavuran büyük ekonomik krizi atlatmak için geçtiğimiz yıl önemli işbirlikleri gerçekleştirdiklerini dile getiren Eyigele, kan kaybeden fuarcılık sektöründe bir çok fuarın ertelenme bahanesiyle iptal edildiği ortamda, kendilerinin MODEKO 2009'u başarıyla organize ettiklerini vurguladı.
Sektörde faaliyet gösteren 178 kurumsal firmanın MODEKO 2010 katılımcısı olduğunu belirten Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele, gerek katılımcılar gerekse ziyaretçiler açısından kaybedeni olmayan bir organizasyonun başarıyla tamamlanacağını söyledi. Mobilya sektörünün Ege zirvesinin gerçekleşeceğini vurgulayan Eyigele sözlerini şöyle sürdürdü:

ÜCRETSİZ ULAŞIM
"Türkiye ve dünyanın dört bir yanından sektör profesyonelleri fuarımızı ziyaret edecek. Yurtdışından alım heyetlerinin organizasyona katılımlarını sağlamak için Mısır, Azerbaycan, İran ve Ukrayna temsilciliklerimiz önemli çalışmalara imza attı. Bu yılki fuarımızda hedefimiz Ortadoğu pazarıdır. Yoğunluklu olarak İran, Mısır, Libya, Azerbaycan, Gürcistan, Suriye ve Lübnan'dan alım heyetlerini kentimizde ağırlıyoruz. Antakya, Konya ve Denizli'den fuarımızı ziyaret edecek alım heyetleri için ücretsiz ulaşım imkanı sunduk. Sektörün önde gelen firmaları mobilya sektöründeki son trendleri standlarına taşıdılar. 5 gün süreyle sektörün nabzı Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda atacak."

'Ateşleyici güç olarak görüyorlar'
Mobilya sektörünün dimdik ayakta olduğunu ve pazarda hakimiyet kurma konusundaki isteğini dosta ve rakibe gösterdiklerini de dile getiren Eyigele, şöyle konuştu: "Ekonomik krizin atlatılma sürecine girdiğimiz bu günlerde MODEKO 2010 yeniden var oluşun adını taşıyor. Geçtiğimiz yıl KDV indirimiyle nefes alan sektör temsilcileri de MODEKO'ya ateşleyici bir güç olarak bakıyor. Sektörün yeni hedeflere koşacağı organizasyon için yılların tecrübesi ile ayrı bir heyecanla çalıştık. Gerçekten görülmeye değer bir fuarı organize etmenin mutluluğunu duyuyorum."

Jerome Murat'tan mim gösterisi
Dünyaca ünlü mim sanatçısı Jerome Murat, fuarda bir gösteri sunacak. Organizasyonda en iyi stand yarışmasının yanı sıra sektörel konferanslar da gerçekleştirilecek. 1A-1B nolu hollerde büro mobilyaları, 2 nolu holde fabrikasyon ürünler, 3 ve 4 nolu hollerde avangart mobilyalar sergilenecek. Fuar ilk dört gün saat 20.00'a kadar, 11 Nisan tarihinde ise saat 19.00'a kadar ziyaret edilebilecek.

FİRMALAR ÖZEL MOBİLYA TASARIMLARI İLE PEK ÇOK SEÇENEĞİ HİZMETE SUNUYOR
Mobilya seçimi hayat tarzının göstergesidir

Yaşam alanlarının vazgeçilmez unsuru mobilya, evsahibinin yaşam biçimi ve zevki konusunda büyük ipuçları yansıtıyor. Uzmanlar ise tercih yaparken görselliğin yanında konfor ve rahatlığın da unutulmamasını öneriyor

İhtiyaçtan kaynaklanan kullanımının yanı sıra evlerin güzelliğini, dekorasyonun ana hatlarını ve yaşam tarzını gözler önüne seren mobilyada alternatifler günden güne artıyor. Geçen zamanla birlikte insanların istek ve beklentileri de çeşitleniyor. Zevklere de yansıyan bu durum üreticileri farklı tarzlarda ve modellerde mobilyalar üretmeye yönlendiriyor.
Son zamanlarda ülkemizin tanınmış mobilya firmaları çoğunlukla modern çizgide üretim yaparken, klasikten vazgeçmeyenler de unutulmuyor. Klasik mobilyada ise özellikle renk ve desen konusunda kendini geliştiren firmalar dünyanın dört bir yanında düzenlenen fuarları da takip ederek yeni mobilya trendlerini üretimlerine yansıtıyorlar.
Evlerimizde kullanışlı ve sağlıklı bir mekan yaratmanın en önemli unsuru doğru koltuğu bulmaktır. Yuvarlak hatlı kanepelerin mekana klasik, kare hatlı, sade tasarımların ise daha modern bir görünüm kazandırdığını dile getiren yetkililer, büyük koltukların mutlaka büyük metrekareli alanlarda kullanılması gerektiğini de belirtiyor.

RENKLERİN UYUMU
Eğer evin salonunda bulunan perde ve halılarda karışık desenler tercih ediliyorsa koltukların kumaşının düz renklerde seçilmesi gerekiyor. Koltukta karışık ve baskın bir desen beğeniliyorsa salonun kalan renklerini buna uygun olarak belirlemek öneriliyor. Son yıllarda mekanlarda açık renklerin tercih edildiğini belirten uzmanlar, göz yoran hardal sarısı ve pembe gibi renklerin artık kullanılmadığını dile getiriyor.

Dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler
Ev dekorasyonunda mobilya, aksesuvar ve doğru aydınlatma büyük rol oynuyor. Örneğin mobilyaları takım olarak almak zorunda değilsiniz. Üçlü bir koltuğun yanına tekli bir koltuk konularak farklı bir hava yaratılabilir. Önemli olan tüm bunların duvar rengi ve yer kaplamasıyla uyumlu olması.
Bazı mekanlar az ışık alabilir. Bu gibi durumlarda tavana ya da duvar içlerine yerleştirilen bir aydınlatma sistemi büyük önem taşır. Ayrıca evin renkleri de o evin büyüklüğüne ve ne kadar ışık aldığına göre belirlenmelidir. Küçük odalarda yer ve zemin renklerinin birbirine yakın olması o mekanı daha büyük gösterebilir. Bunun yanı sıra aksesuvar olarak aynanın tercih edilmesi de mekanları büyük gösterir.

Bütçeye uygun olmalı
Kötü bir mobilya öngörülen süreden önce bozulur. Bu nedenle mobilya satın alırken mobilyanın kullanım amacına, dekorasyondaki yerine ve bütçeye göre mobilya alımına dikkat edilmelidir. Çünkü mobilya seçiminde ihtiyaç, ekonomik durum ve zevk oldukça önemli yer tutar.
- Öncelikle ekonomik durumunuza uygun mobilya seçin.
- Mobilyanın döşeme malzemesi dayanıklı olmalı, kolay yanmamalı ve kolay temizlenebilmelidir.
- Mobilya evdeki diğer eşyalarla uyumlu olmalıdır.
- Mobilya konusundaki en önemli hizmetlerden biri satış sonrasıdır. Bu nedenle ürünü alırken mutlaka garanti belgesi de sorulmalıdır.
- İhtiyacın şipariş üzerine olması durumunda mutlaka sözleşme imzalanmalıdır.
- Mobilyanın yapımında kullanılan ağacın cinsi, parçaların birleştirme yerlerinin sağlamlığı hakkında bilgi alınmalıdır.
- Mobilya satın alırken farklı alternatifler de değerlendirilmelidir.
- Mobilya satın alırken mümkün olduğu kadar markalı mobilyalar tercih edilmelidir.
- Görünüşü güzel olan bir mobilya rahat olmayabilir ya da rahat ve uygun fiyatlı bir mobilya güzel görünmeyebilir. Bu nedenle mobilyanın sadece dış görünüşüne değil, kullanılma biçimine de dikkat edilmelidir.

Dayanıklılık artırılabilir
Mobilyalarımızı daha uzun süre kullanabilmemiz için belli başlı konularda özenli davranmalıyız. Bu sayede uzun uğraşlar sonucunda beğenerek aldığımız mobilyamızı daha uzun süre kullanır, ayrıca bütçemizi de zarara uğratmayız.
- Mobilyalarınızı ıslak ve çok nemli ortamdan uzak tutun.
- Mobilyalarınızı aşırı sıcaktan koruyun.
- Taşıma, montaj ve kullanma sırasında mobilyanızı darbelerden koruyun.
- Mobilyanızı amacı dışında kullanmayın. Sandalyelerin kollarına, sehpa ve masaların üzerine oturmak gibi hareketler mobilyalarınızın ömrünü kısaltır.
- Mobilyanızın yerini değiştirirken üstünü boşaltın ve ayaklarının zarar görmemesi için kaldırarak yer değiştirin.
- Taşıma ve yer değiştirmeleri en az iki kişi ile yapın.
- Isı derecesi yüksek, cilayı bozabilecek nesneleri mobilyalarınızın üzerine doğrudan koymayın.
- Cilalı yüzeylerin temizliği, yumuşak, hafif ve nemli bir bezle yapılmalıdır. Derecesi yüksek alkol, neft, tiner, aseton ve çamaşır suyu gibi maddelerden sakının.
- Dolap kapaklarını zorlamadan ve kapağa yüklenmeden açın. Kapak, çekmece ve hareketli parçaların sağlıklı çalışabilmesi için sert hareketlerden kaçının.
- Mobilyalarınızı yerleştirirken, yere düzgün bir şekilde tam oturmasını sağlayın.
- Mobilyaların üzerine koyduğunuz aksesuvar ve eşyaları sürüklemeden yer değiştirin. Kullanım esnasında yüzeyleri sert ve çizici cisimlerden koruyun.
- Sürme kapaklı elbise dolaplarındaki kapakları gereğinden hızlı itmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder