24 Ocak 2010 Pazar

Ankara ile Moskova arasında silah alımı için gizli görüşmeler

MOSKOVA - Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde sadece sivil ticaret değil ayna zamanda önemli silah anlaşmaları için görüşmeler yürüttüğü anlaşıldı. Odatv sitesi hükümetin Rusya’dan helikopter, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projeleri konusunda görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

Ankara’nın Moskova’dan S–300, Kornet-e tipi tanksavar füze kompleksleri gibi stratejik silahlar ve PKK’ye karşı kullanılan Mİ28 helikopterler dahil önemli miktarda silah alımı için görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Stratejik bir işbirliğine hazırlandıklarını bildiren her iki ülke Enerji alanındaki işbirliğine ek olarak savunma sanayi projelerinde de yeni işbirliği çalışmaları yürütüyor. Türkiye, Ağustos 2008’de imzalanan anlaşma uyarınca geçen ay 40 adet Kornet-e tipi tanksavar füze kompleksini Rusya’dan teslim almıştı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığının internet sitesinde ise orta menzilli tanksavar silah sistemi (OMTAS) hazır alım ihalesi kapsamında, 40 değil 80 lançer ve 800 füze alınacağı bildirildi.

Rusya ile Türkiye arasındaki askeri teknik işbirliğinin daha büyük parçası ise Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi. 8 Nisan 2009 tarihinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yayımlanan projeye, Amerika Patriot, Rusya ise S–300 füzeleriyle katıldı.

Bazı bağımsız gözlemciler daha çok NATO ve ABD hava savunma sistemine göre yapılanan Türk hava savunma sisteminin bu yeni alımlarla bütünlüğünün bozulacağını iddia ediyor. Bunlara göre S–300 / S-400'ler yeteneklerine rağmen, 100m'den itibaren görev yapamadıklarından Cruise tipi 10m irtifadan seyredebilen füzeler ve avcı uçaklarına karşı korumasızdırlar. Bu acık bölgenin Tunguska gibi 3m'den itibaren algılayabilen aracılarla doldurulması gerektiği, aksi halde birçok durumda bataryaların hedefi olabileceği belirtiliyor. Bazı uzmanlar; Türk hava savunma konsepti katmanlı hava savunmayı öngörüyor. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi, Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi bir bütün olduğunu bu yüzden de bir boşluk olmayacağını bildiriyor.

Ayrıca, Rusya ile Hava Yastıklı Çıkarma Gemisi projesinde işbirliği ve Göktürk milli uydusunun Ruslar tarafından uzaya fırlatılması da söz konusu.

Tüm bunların yanı sıra Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Mİ28 saldırı helikopterleri de gündeme geldi. Erdoğan Rusya’dan 12 ila 32 adet Mİ28 saldırı helikopteri almak istiyor. Bu helikopterlerin alımları 2008 de gündeme gelmiş, buna karşı Rusya’da yaşayan Kürt diasporası Rusya’nın Kürtlere yönelik kanlı savaşa destek olmasına tepki göstermişti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder