24 Ocak 2010 Pazar

Silah ataşeleri geliyor

Silah ataseleri geliyor

Türkiye, dünya savunma pazarından daha büyük pay kapmak için harekete geçti. Türk büyükelçiliklerine Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan ataşe atanacak

Türkiye, dünya savunma pazarı pastasından daha büyük pay kapmak için harekete geçti. 2011 yılında savunma sanayi ihracatını bir milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) kuruluş kanunda değişikliğe gidiliyor. Yapılacak değişiklikle, Türkiye'yi yurtdışında temsil eden büyükelçiliklerimize SSM'den savunma ataşeleri atanacak.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında, müsteşarlığın kuruluş kanunda değişiklik yapılacak. Kanun düzenlemesine ilişkin çalışmalarda son aşamaya gelindiği öğrenildi.

BİRE BİR PAZARLAMA
Yeni kanun kapsamında, 'atılım' olarak tanımlanabilecek çok önemli bir düzenlemeye de yer verildi. Buna göre, yurtdışındaki elçiliklere, SSM tarafından savunma ataşeleri atanacak. Türk büyükelçiliklerinde görev yapacak 'silah ataşeleri', yerli savunma sanayi firmalarının ürün ve hizmetlerini bulundukları bölgedeki ülkelere birebir pazarlayacak. O ülkelerdeki ihaleleri markaj altına alarak Ankara'ya rapor etmek de, yine bu ataşelerin görevleri arasında olacak.

ÖNCELİKLİ ÜÇ BÖLGE
Ataşe atanması öncelikli bölgeler arasında Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu bulunuyor.
Savunma ataşesi uygulaması halen ABD ve Fransa tarafından kullanılıyor. İki ülke Türkiye'de açtıkları ofis aracılığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri için SSM tarafından açılan ihaleleri ülkeleri adına takip ediyor. İhaleye açılan savunma ürünleri kendileri tarafından üretiliyorsa, savunma bakanlıkları üzerinden üretici firmaları bilgilendiriyor. İki ülke arasındaki savunma sanayi alanındaki teknik konular ve pürüzler de bu ofisler aracılığı ile giderilmeye çalışılıyor.


Türk savunma sanayiinin ihracat yelpazesindeki ürünler için SSM bir de katalog hazırladı. Kara, deniz ve hava araçlarının yanı sıra, silah, mühimmat, atış kontrol ve elektronik harp ürünlerini üreten katalogdaki yerli firmalar ise şöyle:


BMC, Otokar, Nurol, FNSS, Aselsan, TAI, Kalekalıp, Roketsan, MKE, Sarsılmaz, Baykar, Vestel, Alp Havacılık, TEI, Meteksan, Aydın Yazılım, Savronik, Koç, MKES, Yakupoğlu ve Temsa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder