24 Ocak 2010 Pazar

Bakü Nabucco yerine İran'ı seçti

Bakü, İran'la doğalgaz anlaşması imzalıyor, Nabucco'ya gaz kalmayacak. Orta Asya enerji kaynaklarının Avrupa'ya sevk edilmesini öngören Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin ana tedarikçilerinden biri olarak görülen Azerbaycan sevk yollarını çeşitlendirmeye devam ediyor. Rusya ile 2010 yılında 1,1 milyar dolarlık doğalgaz satış anlaşması imzalayan Bakü, önümüzdeki hafta da İran'la 5 milyar metreküplük doğalgaz satış anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Azeri basınında yer alan bilgilere göre, Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatta herhangi bir anlaşma olmaması, 2010 yılında 28 milyar metreküp doğalgaz üretmeyi planlayan Bakü'yü alternatif çalışmalara yöneltiyor. Bakü'nün Türkiye'yi transit ülke olarak kullanmak istemesi, Ankara'nın da sınırda aldığı gazı istediği şekilde kullanma yaklaşımı nedeni ile "reexport" edilecek doğalgaz konusunda anlaşma sağlanamıyor.

Türkiye ile Avrupa ulaşımında uzlaşamayan Bakü'nün alternatif yolları arasında Karadeniz'de sıvılaştırılmış doğalgaz dolum santrali kurulması ve bu şekilde Avrupa ihracatının gerçekleştirilmesi, ya da Bulgaristan ve Romanya üzerinden Avrupa'ya ulaşacak yeni hatların ele alınması var. Bakü, Kazakistan'dan Çin'e kadar uzanan ve Türkmen doğalgaz sevkinin gerçekleştirilmeye başladığı hattı da değerlendirmeye aldı. Bakü için büyüyen pazar Çin, önemli alternatiflerden biri olmaya aday.

TÜRKMEN DOĞALGAZI RUSYA'YA AKMAYA BAŞLADI


Nabucco için önemli tedarikçilerden biri olarak görülen Türkmen doğalgazı ise bir yıllık aranın ardından 9 Ocak'tan itibaren yeniden Rusya'ya akmaya başladı. Çin pazarına yıllık 40 milyar metreküpe kadar ulaşacak sevkiyata başlayan Türkmenistan, Rusya'ya da yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz verecek. İran satışlarını da artıran Aşkabat'ın Nabucco için orta vadede önemli bir tedarikçi olması zor görülüyor.

ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder