24 Ocak 2010 Pazar

Üç petrol sahasında daha üretim başlayacak

Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen, bu hafta sonunda Manisa, Adıyaman ve Diyarbakır olmak üzere üç petrol sahasının üretime alınacağını belirterek, 2002-2009 yılları arasında 7 adet ham petrol sahasının keşfedildiğini belirtti.
Gülderen, Sinop açıklarında Brezilyalı Petrogras ile TPAO'nun ortaklaşa olarak sondaj çalışmasına şubatta başlayacağını ifade etti. Sektörün büyüklüğü hakkında da bilgi veren Gülderen, 2009 yılında arama ve üretim sektöründe 716 milyon dolarlık yatırım, 3.5 milyar dolarlık ham petrol ve doğalgaz üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Gülderen, bu yolla 10 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

Petrol Platformu Derneği (Petform) tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Petrol Potansiyeli ve Arama-Üretim Sektöründe Yeni Yatırım İmkânları" konulu panelde, üretim sektöründeki yeni yatırım imkanlarıyla sorunlar tartışıldı. Panelin açılışında konuşan Gülderen, enerji tüketiminde petrol ve gazın payının yüzde 63 olduğunu belirterek, sadece petrol sektörünün ise piyasa büyüklüğünün 80 milyar TL ve Hazine'ye getirisinin 43 milyar TL olduğunu ifade etti. Petrol sektöründe 2002 yılında 17 yerli ve 4 yabancı şirket bulunurken 2009 yılında yerli ve yabancı şirket sayılarının eşitlendiğini söyleyen Gülderen, 48 şirketin petrol sektöründe faaliyet gösterdiğini anlattı. Gülderen, karalarda açılan bir kuyunun 3-5 milyon dolar, denizlerdeki sondaj maliyetinin ise 5-10 milyon dolar arasında değiştiğini ifade ederek, Karadeniz'de şubatta başlayacak sondajın maliyetinin ise 300 milyon dolar olarak öngörüldüğünü kaydetti. Sondajı gerçekleştirecek olan Leiv Eiriksson Platformu hakkında da bilgi veren Gülderen, platformun 5 bin metre alan genişliğinin ve 122 metre de yüksekliğinin bulunduğunu söyledi. Gülderen, platformun bu yüksekliğinin Ankara'da bulunan ve 125 metre yükseklikte olan Atakule ile hemen hemen aynı olduğuna dikkat çekti. Gülderen, platformun günlük ortalama maliyetinin ise 1 milyon dolar olduğunu söyleyerek, 6 ayda 20 milyon litre motorin tüketeceğine dikkat çekti.

Yeterli petrol var
Gülderen, Türkiye'nin coğrafi konum itibariyle zengin petrole sahip ülkelere komşu olduğunu vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'de de yeterli petrol olduğuna inandığını söyledi. Gülderen, doğalgaz üretiminin geçen yıllara göre biraz düşmesine rağmen 725 milyon metreküp olarak gerçekleştiğini belirterek, Türkiye'nin üretilebilir rezervinin 17.7 milyar metreküp olduğunu ve kalan rezervin 6.1 milyar metreküp olduğunu ifade etti. Gülderen, bu kalan rezerv miktarının ise Türkiye'nin sadece 2 aylık tüketimini karşılayabileceğini vurguladı. Yeni keşiflerin devam ettiğini vurgulayan Gülderen, keşfedilen yeni 18 adet sahanın doğalgaz üretimine 1.8 milyar metreküp katkı yaptığını kaydetti.

Sektör yeni kanunu bekliyor
Petform Başkanı Nusret Cömert de yıllardır "Türkiye'de petrol var ama çıkartmıyorlar" ya da "Petrol yok" gibi önyargıların bulunduğunu ve bunun büyük bir sorun olduğunu anlattı. Önemli olanın arama ve üretim yatırımlarının ne kadar teşvik edildiği olduğuna işaret eden Cömert, yeni petrol kanunu ile ilgili çalışmaların da devam etmesinin önemine dikkat çekti. Cömert, yeni petrol kanunun Meclis gündemine gelmesinden bu yana 3 yıl geçtiğini ancak belirsikzlikler nedeniyle bazı yatırımların ertelendiğine dikkat çekti.


REFERANS

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder