24 Ocak 2010 Pazar

Karadeniz petrolü bu platform çıkartacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın iş birliğiyle Karadeniz'de sondaja başlıyor Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın iş birliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ndan geçen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson ile platformu çeken "Normand Pioneer" adlı römorkör, İstanbul Boğazı'ndan geçti.

119,38 metre boyunda, 85,80 metre eninde olan ve üzerindeki vinç, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta'da kesilen platform, Salacak mevkisinde durarak, köprülerin altından geçerken sorun yaşanmaması amacıyla su almaya başladı. Dünyanın en büyük petrol platformlarından biri olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson'un geçişi dolayısıyla İstanbul Boğazı'nın transit geçişlere kapatıldığı öğrenildi

Dev platformun geçişine, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 2 güvenlik botu, 4 römorkör ve 5 kılavuz kaptanın eşlik etti


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO ve Brezilya'nın milli petrol şirketi Petrobas için petrol ve doğalgaz arayacak "Leiv Eiriksson" isimli sondaj platformunun Karadeniz'de yaklaşık 3 yıl kalacağını söyledi. Yıldız, "Bu çalışmalar sonucunda petrol ve doğalgazı bulamayabiliriz. 5-6 ay gibi bir çalışma sonucunda belli donelere ulaşılmış olacak. Ümitlerle oynamaya hakkımız yok ama ümit ettiğimiz için biz buradayız. Bu platform ümit ettiğimiz ve inandığımız için buraya geldi." dedi.

Dev platformun Boğaz'dan geçişini takip etmek için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne gelen Bakan Taner Yıldız, projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sinop'ta petrol ve doğalgaz araştırması projesinin büyük bir proje olduğunu kaydeden Yıldız, "Bildiğiniz gibi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Türkiye'de ve diğer uluslararası alanlarda yürüttüğü en büyük projesiyle alakalı platform geçişine şahit oluyoruz. Norveç'ten çıkan bu platform dünyanın en büyük ikinci platformu. Bizim için farklı bir duygu. Çünkü yerli kaynaklarımızla aynı zamanda yenilenebilir kaynaklarımızla alakalı Enerji Bakanlığımızın yürüttüğü strateji ve politikaların en önemli parçalarından bir tanesi. Hem petrolde, hem de doğalgazda önemli bir ithalat ülkesiyiz. İthalatı önleyebilmemizin tek yolu; tüketimleri tamamen düşürmek değil, üretimleri yerli yapabilmektir. TPAO'nun en büyük projesi olan Sinop açıklarındaki ve Orta Karadeniz'deki bu projenin değerlendirilebilmesi, sismik araştırmaların yapılmasıyla başlamıştır. 2006 yılında başlayan bu projenin hem iki, hem de üç boyutlu sismik araştırmaları tamamlanmıştı. Şimdi sıra sondaja geldi. Bu projede emeği geçen önceki bakanımızı tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Sayın Başbakanımızın direktifleriyle Türkiye'de başlatılan yerli kaynakların araştırılmasıyla kömür, petrol ve doğalgazla alakalı Türkiye'de son 7 yılda çok ciddi bir hamle yapılmıştır. Bu hamlelerin en büyük parçalarından bir tanesi olacak bu proje." diye konuştu.

Sondaj sonunda petrol ve doğal ve doğalgazın bulunup bulunmayacağının cevabının şimdiden verilemeyeceğini kaydeden Yıldız, "Adı üzerinde bir sondaj yapılıyor, petrol ve doğalgaz çıkabilir de çıkmayabilir de. 5-6 ay gibi bir çalışma sonucunda belli donelere ulaşılmış olacak. Ümitlerle oynamaya hakkımız yok ama ümit ettiğimiz için biz buradayız. Bu platform ümit ettiğimiz ve inandığımız için buraya geldi." dedi.

Platform hakkında da bilgi veren Yıldız, şöyle konuştu: "Bu platform Karadeniz'de yaklaşık 3 yıl kalacak. Bu platformun bir yerden diğer bir yere taşınması bile bir olay oluyor. Çünkü 5 bin 500 metre derinlikte çalışacak. 122 metre kule yüksekliği olan ve boğaz köprülerinden geçebilmesi için de bu kulelerin kesilmesi gerekiyordu ve kesildi. Ankara'daki Atakule'nin yüksekliği 125, platformdaki kulenin yüksekliği 122 metre. Platform yaklaşık 10 bin metre derinlikte çalışabiliyor. Yani uçakla kıyaslandığında 33 bin feed derinliğe inebilecek bir yapıda. Tekrar söylüyorum; petrol ve doğalgazı bulamayabiliriz. Biz bulmak için uğraşıyoruz. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a yurt içi yurt dışı operasyonlarımızla petrole ve doğalgaza ulaşmak için çaba gösteriyoruz, çabalarımız da devam edecek."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder