25 Ocak 2010 Pazartesi

Ar-Ge yatırımlarında gaza bastık Avrupa'ya Türk ilacı içiriyoruz

Son yıllarda yabancı şirketler birleşme ve satın alma yoluyla daha da büyürken, yerli firmalar Ar-Ge atağına kalktı. Yıllık cirosunun yüzde 5'ini araştırma-geliştirme yatırımlarına ayıran Nobel İlaç, son 3 yılda 120 eşdeğer ilaç geliştirdi. Şirketin Genel Müdürü Numan Balki, Ar-Ge yatırımları sayesinde ihracatta büyük ilerleme sağladıklarını söyledi.


Dünyada dev ilaç şirketleri satın alma ve ortaklık gibi yollarla birleşirken, yerli firmalar araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarına hız vermeye başladı. Bilim İlaç ve Abdi İbrahim gibi şirketler büyük Ar-Ge merkezleri kurarken, sektörün önde gelen oyuncularından Nobel İlaç da yeni geliştirdiği üretim yöntemlerine Avrupa patenti almayı başardı. Şirketin Genel Müdürü Numan Balki, 2009 yılında büyük bölümü Avrupa Birliği (AB), Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlere olmak üzere 26 milyon dolarlık bitmiş ürün ve ilaç hammaddesi ihraç ettiklerini söyledi. Balki, önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında da bulunmak istediklerini kaydetti. Şirketin halen Kazakistan, Özbekistan, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Moldova, Belarus, Ukrayna, Sırbistan, Romanya ve Bosna-Hersek'te temsilcilikleri faaliyet gösteriyor. 

Piyasada yaygın şekilde kullanılan pek çok ilacı bulunan şirket, Ar-Ge çalışmalarını kendisine bağlı Fargem isimli kuruluş üzerinden yürütüyor. 75'i Fargem'de, toplam 100'ün üzerinde araştırma geliştirme personeli istihdam eden Nobel, teşvik yasası çerçevesinde yeni bir Ar-Ge binası yapmayı hedefliyor. Ar-Ge'ye büyük önem atfettiklerini ve bu konuda çok iddialı oldukları dile getiren Genel Müdür Balki, yıllık cirolarının yüzde 5'ini bu alana, harcamalara ayırdıklarını ifade etti. Fargem Genel Müdürü Prof. Dr. Fethi Şahin'in verdiği bilgiye göre Ar-Ge merkezinde son 3 yılda toplam 120 eşdeğer ilaç geliştirildi. Firma, her sene 40-45 yeni ruhsat alıyor. Gelecekte kimyasal ilaçların yerine kişiye özel canlı organizmalardan yararlanılarak üretilen ve kişiye özel tedavi imkanı da sunan biyoteknoloji ilaçların alması bekleniyor. 

Nobel İlaç da bu değişime ayak uydurmak için biyoteknoloji ilaçlarına yönelmeyi hedefliyor. Nobel İlaç Genel Müdürü Numan Balki, tedavisi zor kronik hastalıklar başta olmak üzere tüm tedavi sahalarında biyoteknoloji ilaçlarının önem kazanacağını vurgulayarak, bu konuyla da ilgileneceklerini bildirdi. Toplam 14 ülkede faaliyet gösteren Nobel İlaç, 2009 yılında 200 milyon dolarlık ciro yaptı. Personel sayısı ise 2 bin 200'ü buluyor. ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder