25 Ocak 2010 Pazartesi

İran otomobil üreticisi de “Bursa” dedi

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, İran firmasının Türkiye’de kuracağı otomobil fabrikasıyla ilgili olarak, “Bursa’nın alt yapı ve imkan bakımından daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Biz büyükelçilik olarak bunu önerdik. İran tarafını ikna etmeye çalışıyoruz” dedi. Türkiye-İran arasındaki ekonomik iş birliğinin artırılması amacıyla Bursa’ya gelen Hosseinpour ve Huzistan Eyaleti Valisi Seyed Jafer Hijazi ile iş adamlarından oluşan İran heyeti, Bursa Valisi Şahabettin Harput’u makamında ziyaret etti.

Bir gazetecinin “İran firması Türkiye’de otomobil fabrikası kuracak mı?” sorusu üzerine Hosseinpour, bunun bir öneri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Konuyla ilgili olarak uzmanlar çalışıyor. Bursa’nın alt yapı ve imkan bakımından daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Biz büyükelçilik olarak bunu önerdik.  İran tarafını, bunu yapması için ikna etmeye çalışıyoruz. Samand marka otomobillerimiz, Türkiye’de ilgi uyandırdı. Biz de bu ilgi çerçevesinde geliştirmeyi hedefliyoruz.” Hosseinpour, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 20 milyar dolar olduğunu kaydederek, bu hedefe ulaşmak için vilayetler arasındaki iş birliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

Çeşitli illere ziyaret gerçekleştirirken yanında İran’dan valileri de götürdüğünü dile getiren Hosseinpour, şöyle devam etti: “İşbirlikleri, bu hedefe ulaşmada öncü olacaktır. İki ülke arasında çok ortak noktamız var. Aramızda sınır 400 yıldır barış sınırı olmuştur. Biz bu 400 yılı halklarımızın çıkarı için kullanmalıyız. Avrupa ülkelerine bakarsanız ticaret hacimlerinin çoğu komşu ülkeleriyle. Ticaretlerinin yüzde 60’ını komşularıyla yapıyorlar. Onların bizim kadar ortak noktaları da yok. Gelecekte bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum. Dünyadaki ilişkiler ticaret üzerine kurulmuştur.” Huzistan Eyaleti Valisi Hijazi de Huzistan’ın İran’ın en önemli şehirlerinden birisi olduğunu belirterek, şehirlerinin tarım, petrol ve sanayinin geliştiği bir yer olduğunu söyledi. Bu ziyaretler sayesinde ilişkilerin daha da iyi olacağına inandığını ifade eden Hijazi, şunları kaydetti:

“İlimizde yakın gelecekte yabancı yatırımcılarla toplantımız olacak.  Bursa ile ilişkilerin gelişmesine önem veriyoruz. Öncelikle Türkiye Müslüman bir ülke ve biz bu tür ülkelerle ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Aynı zamanda Bursa, devrimin öncüsü olan İmam Humeyni’ye 3 yıl ev sahipliği yaptı. Dolayısıyla Bursa, bizim için önemli bir şehir. Bu tarihi bir adımdır ve inşallah uzun yıllar birlikte çalışacağız.” Şahabettin Harput da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretle iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattıklarını bildirdi. Konuşmaların ardından Bursa ve Huzistan şehirleri arasında “kardeş kent” protokolü imzalandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder