24 Ocak 2010 Pazar

Petrol aramanın masrafını Petrobras ödeyecek

Karadeniz'de sondaj faaliyetlerine başlayacak Leiv Eiriksson isimli platformun günlük 1 milyon liralık masarafını Brezilyalı şirket karşılayacak. Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak olan sondaj platformu Sinop'un 145 kilometre açığına demirledi. Malta'da kesilen kulelerin montajına başlanırken, hazırlık faaliyetlerinin ardından şubat ayında sondaj çalışması başlayacak.

2 bin 200 metresi deniz toplam 5 bin 500 metrelik sondaj yapacak olan Leiv Eiriksson isimli platformun günlük kirası 1 milyon lira. Sinop 1 kuyusundaki operasyonun sorumluluğu ve arama aşamasındaki maliyetlerin tümünü Brezilyalı şirket Petrobras üstlenecek. Platformun Karadeniz'de yapacağı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin dün İstanbul'da basın toplantısı düzenlendi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, üretim yatırımlarını TPAO ve Petrobras'ın yarı yarıya yapacağını belirterek, "Dünyada uygulanan genel model budur. Arama risklerinin yüksek olduğu bölümde TPAO herhangi bir maddi risk taşımıyor. Harcamalara katılmayacağız, bütün harcamalar ortağımız Petrobras tarafından yapılacak." açıklamasını yaptı.

Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız da, global enerji kaynakları açısından bakıldığında bir ithalat ülkesi olan Türkiye'nin mutlaka kendi kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye gelmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, "Petrol ve doğalgazın hemen hemen yüzde 90'ını dışarıdan temin ediyoruz. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu, petrol ve doğalgazla alakalı çalışmalarımızdır." dedi. Karadeniz'de yapılacak sondaj çalışmasıyla petrol veya doğalgaza ulaşamama ihtimali de bulunduğunu ifade eden Yıldız, şimdiye kadar alınan verilerin bu çalışmayı yapmayı gerekli kıldığını vurguladı. Bakan Yıldız, "Ümit ettiğimiz, inandığımız için buradayız. Sonuçta petrol veya doğalgaza ulaşamayabiliriz. Ama ulaşmamız halinde Türkiye'de ithalatımızın şimdiye kadar en az yüzde 20'sini oluşturan bir kalemden bahsediyoruz. Bunun Türkiye'ye kazandırılmış olması demek gerek cari açıklarımız açısından, gerekse yerli kaynaklarla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütün işlemlerini yapabilmesi açısından son derece önemli." şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder