26 Ocak 2010 Salı

Bilim ve dini bilen fizikçi yetiştirmeliyiz

Prof. Dr. İhsan Uluer, fen ve din bilmini bilen fizikçilerin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyal Etüdler Derneği'nin (SETÜD) düzenlediği "Temel Bilimler ve Din" seminerinde konuşan Prof. Dr. İhsan Uluer, fen ve din bilmini bilen fizikçilerin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Dernek merkezinde düzenlenen programda sunumunu yapan Uluer, "Aklın nuru fen ilimleriyle  vicdanın ışığı, ziyası din ilimlerini birlikte öğrenip, uluslararası yenilikleri takip edebilen fizikçiler yetiştirilmeli. Gerçeği söylemek gerekirse Newton'un felsefesi temelde tutucu bir felsefedir. Örneğin Newton tüm gezegenlerin aynı biçimde hare­ket ettiklerini ve bunun ancak önceden belirlenmiş bir düzen içinde gerçekleşebileceğini düşünmekteydi. Newton, en ünlü denklemi ve onun insani şaşırtan sonuçları üzerinde iyice düşünmüş ve su itiraf ta bulunmuştu: "Göksel olguları kütle çekimi kuvvetiyle açıkladık, ancak bu kuvvetin nedenini belirlemedik." En sonunda, bütün bunların sorumlusunun Tanrı olduğu konusunda ısrar ediyor ve şunları söylüyordu: "Güneş, gezegenler ve kuyruklu yıldızlardan oluşan bu en güzel sistem, ancak zeki ve güçlü bir varlığın bilgisi ve hakimiyetiyle işleyişini sürdürebilir" dedi.

Albert Einstein’ın “Dinsiz ilim kör, ilimsiz din topaldır” sözlerini de hatırlatan Uluer, atom altı parçacıklar, Nükleer Saçılma ve Reaksiyonlar, Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği, Radyasyon Ölçümü, Risale-i Nur'da geçen esir maddesi konularında bilgi verdi. Seminer soru ve cevaplarla sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder