26 Ocak 2010 Salı

Pfizer, Hacettepe Üniversitesi Teknokenti'nde Ar-Ge ofisi açtı

İlaç sektörünün firmalarından Pfizer, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokenti'nde Ar-Ge ofisi açtı.

HÜ ve Pfizer arasında geçen yıl başlatılan stratejik iş birliği sürecinde açılan yeni Ar-Ge Ofisi ile Türkiye'deki ilaç araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin nitelik ve nicelik açısından derinleştirilmesi ve Türkiye'de yeni molekül keşfi alanında yürütülen çalışmaların desteklenmesi hedefleniyor. Pfizer Ar-Ge Ofisi'nde düzenlenen törende konuşan Dünya Gelişen Pazarlar Medikal ve İlaç Geliştirme Birimi Başkan Yardımcısı Tom Azoulay, Pfizer için Türkiye'nin aynı coğrafyada bulunan diğer ülkelere göre ayrı bir önemi olduğunu söyledi.

Türk üniversite ve bilim insanlarına çok güvendiklerini belirten Azoulay, ''Bu proje Türkiye ile Pfizer dünyası arasında bilimsel işbirliği köprüsü olacak. Üniversitenin çok değerli projeler üreteceğine inanıyoruz. Bu iş birliğinin hem Hacettepe Üniversitesi hem Türkiye hem de Pfizer'in ilaç Ar-Ge birikimine ciddi katkı vereceğine inancımız tam'' diye konuştu. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ise ''ilaç sektörünün lider kuruluşu Pfizer ile medikal sektörün lideri Hacettepe Üniversitesi arasında gerçekleşen işbirliğinin ilaç gelişimi alanında önemli gelişmeler sağlayacağını'' kaydetti.

Erdener, iki kurum arasında geliştirilecek projelere Hacettepeli bilim insanlarının büyük katkı yapacağına inandığını ifade etti. Hacettepe Teknokent AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Geçim de iki kurum arasında gerçekleşen işbirliğinin üniversite-sanayi ortaklığının sağlanması için çok önemli bir örnek olduğuna işaret etti. Geçim, Pfizer'in profesyonel gücü ve HÜ'nün potansiyelinin önemli buluşlara imza atacağını vurguladı. Pfizer Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hüseyin Demircan da Pfizer'in Ar-Ge ofisinin açılışıyla Türk bilim adamlarının büyük çaplı projelerde önemli görevler alacağını belirtti. Pfizer'in Türkiye'nin bilimsel potansiyeline çok önem verdiğini ifade eden Demircan, iki kurum arasındaki iş birliğinin Türk bilim dünyasının uluslararası alandaki başarılarını daha da ileriye götüreceğini kaydetti.

İleride yeni ilaç molekülü keşfi gibi çok önemli buluşların Türkiye'de gerçekleştirilebileceğine işaret eden Demircan, inovasyona değer veren bir Türkiye yaratmak amacında olduklarını dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından Azoulay ve Rektör Erdener, Ar-Ge ofisinin açılışını yaptılar ve HÜ ile Pfizer Türkiye arasında ilaç geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolünü imzaladı. İki kurum arasında geliştirilecek projeler, HÜ, Pfizer Dünya İlaç Araştırma ve Geliştirme Bölümü ve Pfizer Türkiye yetkililerinden oluşan 10 kişilik bir yürütme kurulu tarafından belirlenecek. Kurul tarafından yürütülecek işbirliği kapsamında, Pfizer ile üniversite arasında karşılıklı ilgi alanlarının örtüştüğü konularda ilaç keşfine yönelik farklı programlar planlanacak. Bu programlar bilgi transferi, alt yapı iyileştirmeleri ve bilimsel araştırmaların teşvikinden oluşacak.

Kurul yönetiminde HÜ bünyesindeki bilim insanları ve onların yenilikçi fikirleri, Ar-Ge Ofisi aracılığıyla Pfizer'in dünyadaki Ar-Ge çalışmalarına dahil edilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder