25 Ocak 2010 Pazartesi

Boeing 851 uçak siparişi aldı

Boeing 787 Dreamliner yakıt tasarrufu da sağlıyor
 

ABD Havacılık firması Boeing, yüksek teknolojiye sahip, dünyanın ağırlıklı olarak kompozit maddeden üretilen ilk uçağı 787 Dreamliner için 56 hava yolu şirketinden 851 adet kesin sipariş aldı. Boeing Fransa'nın Başkanı Yves Galland, 2013 yılı sonuna kadar her ay 10 adet uçak teslim etmeyi hedeflediklerini dile getirerek, yüzde 50 kompozit malzemeden imal edilen uçağın, yakıt maliyetinde yüzde 20 tasarruf sağlayacağını belirtti.

Galland, uçağın ilk tesliminin daha önce öngörüldüğü gibi bu yılın son çeyreğinde Japonya'nın All Nippon Havayolları (ANA) şirketine yapılacağını dile getirdi. Orta boy ve uzun menzilli yolcu uçağı olarak üretilen 787 Dreamliner'ın, daha önce 60 saatlik 15 uçuş kaydettiğini ifade eden Galland, projenin iki yıllık gecikmesine atıfta bulunarak, karşılaştıkları sorunlar konusunda bilinçli olduklarını ancak, projeye güvendiklerini anlattı. Galland, deneme uçuşlarını gerçekleştiren pilotların uçağın performansından memnun kaldıklarını da aktardı. Deneme uçuşlarına toplam 34 pilot katılmıştı.

 787 DREAMLINER'IN ÖZELLİKLERİ 
Dünyanın dört bir yanındaki hava yolu şirketlerinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermek için üretilen 787 Dreamliner, Boeing öncülüğünde havacılık konusunda uzmanlaşmış dünyanın önde gelen şirketlerinin oluşturduğu uluslararası bir ekip tarafından, ABD'nin Seattle kentindeki Everett tesislerinde inşa ediliyor. 787 Dreamliner, gövdesi ve kanatları dahil, ağırlıklı olarak fiber karbon kompozitlerinden üretilen ilk uçak. Bu, uçağın daha hafif, alüminyuma göre daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü olacağı anlamına geliyor. Boeing yetkilileri, 787'nin, gelişmiş çevresel performansından dolayı ticari havacılık tarihindeki en başarılı uçak olduğunu da belirtiyor.

Günümüzün uçaklarının iskeletinin yüzde 90'ının alüminyumdan imal edildiği için çok fazla atık ortaya çıktığına dikkati çeken yetkililer, 787'lerin üretiminde kullanılacak karbon fiber kompozit malzemelerin kumaş gibi kesilebildiğinden, üretim ve bakım aşamalarında daha az çöp ve zararlı kimyasal atığın oluşmasını sağlayacağını kaydediyor.

Dreamliner'ın, aynı boyutlardaki diğer uçaklarla karşılaştırıldığında yüzde 20 daha az yakıt tükettiğini bildiren yetkililer, bunun karbondioksit emisyonunun da aynı miktarda azalması anlamına geldiğine işaret ediyor. Orta ölçekli şehirleri birbirine bağlayarak hava yolu şirketlerine daha fazla doğrudan uçuş yapma olanağı tanıyacağından, 787'nin daha az yakıtla daha az hava ve gürültü kirliliğine neden olacağı belirtiliyor.


AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder