27 Ocak 2010 Çarşamba

Google, Çin'i tehdit etti...

İnternet arama motoru Google, Çin'i insan hakları aktivistlerinin gmail hesaplarına düzenlediği siber saldırıları gerekçe göstererek ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmakla tehdit etti.

Bu tepki, Google'ın eposta sistemi gmail'in Aralık ayı ortalarında bilişim korsanlarının saldırısına uğramasıyla gelişti. Saldırı, Google tarafından engellenmişti.

Kurumsal Gelişimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Hukuk Bölümü Müdürü David Drummond'ın imzasıyla şirketin kurumsal sitesinde yayımlanan yazıda Google, Çin'i ülkedeki faaliyetlerini durdurmakla tehdit etti ve büroları ile internet sitesini kapatabilecekleri konusunda uyardı.

Google yaptığı açıklamada, finanstan medyaya, kimyadan ve teknolojiye kadar 20 büyük sektörün bilişim korsanlarının saldırısına uğradığını ifade etti.

Şirket, gelecek haftalarda Çin Hükümeti ile arama motoru üzerinde sansürsüz çalışmak için görüşmelere başlayacağını açıkladı. Google'ın bu yıl Çin'deki operasyonlarından 600 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Google'ın Çin'de 338 milyonluk internet kullanıcısı bulunuyor. Washington Hükümeti ise Çin'den bu konuda açıklama beklediğini bildirdi.

Google, internete ilişkin sıkı kurallar çerçevesinde, dört yıldır, Çin hükümetinin hassas saydığı alanlarla ilgili sitelere arama sonuçlarında yer vermiyordu. Google'un filtre uygulamasını kabul etmesi, tepkilere neden olmuştu.

Geçen yıl internet üzerinde konuşma özgürlüğünü kısıtlama çabaları, şirketin Çin'deki internet sitesinde sonuçları sansürlemekten vazgeçme kararı almasına neden olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder