24 Ocak 2010 Pazar

Türkiye'de Ar-Ge'ye en çok üniversite mezunu patronlar bütçe ayırıyor

Technopolis Ar-Ge ve İnovasyon Uzmanı İhsan Karataylı, Türkiye'de Ar-Ge'ye en çok üniversite mezunu patronların bütçe ayırdığını söyledi.



İngiltere Büyükelçiliği tarafından yürütülen Küçük ve Orta Boy İşletemeler(KOBİ)'in inovasyon (yenileşim) kapasitesinin geliştirilmesine yönelik kurumlar arası işbirliği ve eğitim projesinin Antalya ayağı gerçekleştirildi. 6 ilde yürütülecek olan projenin ikinci ayağı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından desteklendi. Antalya'daki KOBİ ve üniversite temsilcilerini bir araya getirerek inovasyon konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan toplantı Crown Plaza Otel'de yapıldı. 30 civarında kişinin takip ettiği ve katılımcıların yarısını üniversiteden akademisyenlerin oluşturduğu toplantıya, Antalya iş dünyası temsilcileri yeterli ilgiyi göstermedi. İhsan Karataylı, "En az 100 kişinin katılmış olmasını beklerdim." dedi.


Toplantının başlangıç bölümünde inovasyon hakkında bilgilendirme yapan ve dünyadaki durumu anlatan İhsan Karataylı, Türkiye'nin bu alanda dünya ortalamasının çok altında olduğunu dile getirdi. Karataylı, Türkiye'nin inovasyon yapmamasına karşın Türklerin, yeni çıkan bir ürünü koşa koşa alan ikinci millet olduğunu ifade etti.


Türkiye'de Ar-Ge'ye yıllık 6 milyar TL yatırım yapıldığını anlatan Karataylı, "Bunun 4 milyar liralık kısmını üniversiteler yapıyor. Üniversitelerimiz bu konuda dünya ortalamasının üstünde ancak çalışmaları üniversite içinde kalıyor, ürüne dönüşmüyor." diye konuştu.


Türkiye'de inovasyon konusunda bir kıpırdanma olmasına karşın insanların ne yapacağını bilmediğini kaydeden Karataylı, sanayicinin ve üniversitenin dilinden anlayacak bir birime ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Karataylı, sanayicinin üniversitelere inanmadığını, üniversitelerin ise sanayicinin dilinden anlamadığını öne sürdü. Karataylı, ODTÜ ve İTÜ gibi üniversitelerin bu alanda öne çıkmalarına karşın Anadolu'daki üniversitelerin ciddi sıkıntı içinde olduğunu anlattı.


Karataylı, inovasyon konusunda Türkiye'de ağırlıklı olarak makine imalatı, elektronik ve yazılım konularında kıpırdanma olduğunu kaydederek, "Bu durum patronların üniversite mezunu olmasından kaynaklanıyor. Üniversite mezunu patronlar Arge'ye daha fazla para ayırıyor. Şirketler Ar-Ge yaptığının farkında bile değil." şeklinde konuştu.


(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder