24 Ocak 2010 Pazar

Ericsson IMS Center 3G ve 4G için ARGE Çalışmalarına Açık

"Fatih Eyüp Nar: 2008’de Ericsson akademi programı içerisinde yer alan henüz mezun olmamış öğrencilerimiz vardı. Onların geliştirdiği uygulamalarla beraber biz Sun ve Ericsson’un ortaklaşa düzenlediği bir yarışmaya girdik. Bu yarışamadan ikincilik ve üçüncülük derecelerini Türkiye’den öğrenciler kazandı."


IMS (IP Multimedia Subsystem- IP Multi medya Altyapı sistemi) IP tabanlı multimedya hizmetleri sunmak üzere tasarlanmış mimari bir sistem. Bu sistem ilk olarak kablosuz standartlarını belirleyen 3. Nesil Ortaklık Projesi (3rd Generation Partnership Project - 3GPP) tarafından mobil networkleri GSM’in ötesine taşıma vizyonu dahilinde oluşturuldu. Her ne kadar tasarımı 2002 yılında yapılmış olsa da asıl etkinliğini geçtiğimiz yıl 3G’nin tüm dünyada yaygın hale gelmesi ile kazandı. 


İletişim sektörünün devlerinden Ericsson firması kısa süre önce dünyadaki üçüncü IMS merkezini açtı. Türkiye’de kurulan bu merkez Ericsson Türkiye ve Sun ortaklığında açılan IMS Expert Center.

Biz de Kasım ayı içerisinde Ericsson’un IMS Expert Center merkezini ziyaret ettik ve Ericsson Türkiye’nin eski Genel Müdürü Yardımcısı şimdiki Global Pazarlama Direktörü olan Yiğit Kulabaş ve IMS Expert Center’ın baş çözüm mimarı Fatih Eyüp Nar ile bir söyleşi yaptık. Videosu da olan söyleşiyi aşağıda okuyabilir ve seyredebilirsiniz.


Turk Internet: Merhaba Yiğit Bey.

Yiğit Kulabaş: Merhabalar, Ericsson Türkiye’deki IMS Expert Center’a hoş geldiniz. Burayı IMS Yetkinlik Merkezi diye de adlandırabiliriz. Dünyadaki üç IMS Center’dan bir tanesi Türkiye’de. Burası iki tane ana bölümden oluşuyor. Özellikle donanımlarımızın olduğu bölüme sizi yavaş yavaş davet edelim. Hemen sözü yetkili arkadaşımız olan Fatih Bey’e bırakıyoruz.


Fatih Eyüp Nar: Merhaba, ismim Fatih Eyüp Nar. IMS Expert Center’dan sorumlu baş çözüm mimarıyım. Yani temel mimari sorumlusuyum. Temel olarak buradaki veri merkezimiz içerisinde IMS sistemini uçtan uca barındırıyor. Ne demek uçtan uca derseniz kullanıcıdan başlayıp servis hizmetini veren kurumsal şirketlere kadar uzanıp oradan tekrar bireysel aboneye kadar geri dönüyor. 


Bu Veri Merkezi’miz içerisinde bütün IMS sistemimiz uçtan uca mevcut ve içerisinde ayrıca ortaklarımızın yer aldığı çözümler de var. Örnek olarak Acme şirketinin boarder controler’ı ve Rostof şirketinin uygulama sunucusu var. 


Ayrıca uygulama geliştiren şirketler için Türkiye’den ortaklarımızın geliştirdiği uygulamaları da yine Sun glassfish üzerine koyup, test edip kullanıcılara sunma imkanı da sağlıyoruz. Bunlara örnek olarak SSM, Done ve yakın bir gelecekte birlikte çalışıyor olacağımız Türk Telekom ailesinden Argela firmalarını sayabiliriz. 


Bunun haricinde Turkcell grubundan da yine Turkcell teknoloji ile beraber değişik fikirleri hayata geçirme planlarımız var. Temel olarak Ericsson IMS’in çekirdek altyapısını Ericsson sağlıyor. Bunun üzerine eklenen diğer bileşenleri ise ortakları ile beraber geliştiriyor veya onlardan alıyor. 


Ericsson IMS çözümleri dünyada birçok yerde var. Avrupa’dan örnek vermek gerekirse İspanya’da Telefonica, Portekiz’de Vodafone (Vodafone Portugal), Fransa’da France Telekom sayılabilir. 


Yakın komşularımızdan Yunanistan’daki Hellas Online’da da IMS sistemi mevcut. Kısmet olursa da yakın bir gelecekte Türkiye’de iki büyük sunumumuz olacak. Bunlardan birisi yine büyük bir wireless GSM alt grubu olan bir şirket içerisinde olacak. Bir de yine yakınımızdaki bir ülkede, ki bu Kıbrıs, IMS sunumumuz olacak. 


IMS sayesinde yakında IP tabanlı iletişim sistemlerini kullanıcılara sunabiliyor olacağız. Zaten 3G yavaş yavaş hayatımıza girmeye baladı. 3G’nin bir adım sonrası ise LTE olacak, 4G olacak. 4G ile beraber her şey artık IP dünyasına geçmiş olacak. IP dünyasındaki servislerin de bu günden itibaren geliştirilmesi, test edilmesi önem kazanıyor.


Turk Internet: Burada kullanılan burada geliştirilen çözümler başka ülkelerde de kullanılacak mı?


Fatih Eyüp Nar: Evet, şöyle örnek vereyim Done firmamız bir Türk firması. Geliştirdiği uygulama bizim katalogumuza girdi. Katalog herkese açık olduğu için bir anda ertesi gün İspanya’dan istek geldi. İspanya’daki Telefonica grubundan. Biz de bunu kendi laboratuarımıza koyup test etmek ve sonrasında sahaya sürmek istiyoruz dediler. Bu da zaten partnering grubumuz sayesinde oldu. 


Turk Internet: Ayrıca 4. Nesil için, 4G için de siz burada hazırlıklar yapıyorsunuz değil mi?


Fatih Eyüp Nar: Evet doğrudur.

Yiğit Kulabaş: Ayrıca Sun firmasıyla birlikte yapmış olduğumuz bir yarışma vardı tüm dünya çapında. Buradan uygulama geliştiren iki arkadaşımız dereceye girdi. Onlarla da ilgili biraz bilgi verebilir misiniz Fatih Bey?

Fatih Eyüp Nar: Çok haklısınız. 2008’de Ericsson akademi programı içerisinde yer alan henüz mezun olmamış öğrencilerimiz vardı. Onların geliştirdiği uygulamalarla beraber biz Sun ve Ericsson’un ortaklaşa düzenlediği bir yarışmaya girdik. Bu yarışamadan ikincilik ve üçüncülük derecelerini Türkiye’den öğrenciler kazandı.

Bu uygulamalar da şöyleydi: 3G üzerinden bir abone diğerini arıyor, arayan aboneye doğru video ring back fon basılmasını, yani henüz daha çağrı kurulmamışken reklam gönderilmesini istiyor. Örnek olarak henüz daha çağrı kurulmamışken şunu diyor “Bir yudum Kola için çağrınız yüzde 50 daha ucuz olsun”. Bu reklam görüşme başlamadan önce size geliyor ve siz onu kabul ederseniz çağrınız yüzde 50 daha ucuz oluyor.

Bu örnek uygulamayı Türk öğrenciler geliştirdi. Bir diğer uygulamada ise yine Web tabanlı iletişim sistemi ile evinizden GSM networküne doğru çağrı yapıyorsunuz. Bu yine indirimli bir çağrı olabilir veya daha değişik katma değerli servisler içerebilir. Örnek olarak bir resmi 3G’ye doğru gönderebilirsiniz, çektiğiniz bir resmi paylaşabilirsiniz veya direkt masa-üstünüzü bir GSM telefonla paylaşabilirsiniz. Bu da yarışmada üçüncülük derecesi alan uygulamamız oldu.

Turk Internet: Peki söyleşi için çok teşekkür ediyoruz.

Fatih Eyüp Nar: Biz teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder