2 Şubat 2010 Salı

Akupunkturun gizemi araştırılıyor

 Çinli bilimadamları, akupunktur noktalarının gizemini çözmek için ülkenin en pahalı bilim projesi sinkrotron (parçacık hızlandırıcı) ışınımı yolunu kullanmaya başladılar.

Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, Şanghay’da bulunan sinkrotron laboratuvarında yapılan çalışmalarda, bilimadamları süper güçlü röntgen ışınlarıyla maddenin atom düzeyinde yapısını inceledi.

Fudan Üniversitesi Sinkrotron Radyasyon Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Cang Şinyi, birçok insanın "aku-terapinin" etkili olduğunu kabul ettiğini, ancak halen akupunktur noktalarının varlığından şüphe duyulduğunu belirterek, akupunktur noktalarının üç boyutlu yapısını çözmek için ışık kaynaklarını kullandıklarını söyledi.

Tavşan dokuları üzerinde yapılan deneylerde, akupunktur noktalarının bulunduğu bölgelerde kılcal damar yoğunluğu tespit ettiklerini belirten Cang, akupunktur noktalarının dışındaki diğer bölgelerde buna benzer bir yapıya rastlanmadığını kaydetti.

Cang’ın ekibi, yapılan çalışmalarda insanda inceledikleri dört akupunktur noktasından üçünde yoğun miktarda kalsiyum, çinko, demir ve bakır tespit edildiğini kaydetti.

Araştırmacılar tespit edilen unsurların akupunktur noktalarıyla doğrudan alakasının olduğunu ve tedavide büyük rol oynadığını savunuyor.

-ÇİN’İN EN PAHALI BİLİM PROJESİ- Şanghay Sinkrotron Işınım Tesisi (SSRF) hakkında bilgi veren Şiao Tiçiao, tesislerinde röntgen cihazlarının yaydığı ışınlardan 100 milyon kez parlak ve 10 bin kez yoğun ışın yaydıklarını aktardı.

Kurulan ışın hatlarını dev mikroskoplara benzeten yetkililer, gözden kaçan ve tespit edilemeyen tümörlerin tespitinde ve erken tanısında büyük rol oynayacağını söyledi.

Sinkrotron ışınımı sayesinde virüslerin üç boyutlu görüntülerinin alınabildiğini kaydeden yetkililer, Çin’in en pahalı bilim projesi olarak nitelendirilen SSRF’in, 1 milyar 430 milyon yüen’e (yaklaşık 312 milyon 579 bin TL) mal olduğunu açıkladı.

Sinkrotron olarak bilinen "parçacık hızlandırıcısı", yüksek elektrik alan etkisi ile hızlandırılmış parçacıkların, manyetik alan etkisi ile odaklanarak çarpıştırılması ile ortaya çıkan farklı parçacıkları incelenebilir hale getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder