18 Şubat 2010 Perşembe

Bilişim sektörünün ekonomiye katkısı

ANKARA (ANKA)- Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve İntel'in birlikte gerçekleştirdiği "Uluslararası Bilişim Zirvesi" bugün Ankara'da dünyaca ünlü isimler ve devlet yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişimin dünyada sınırları ve zaman farklarını ortadan kaldırdığını, bilişim teknolojilerinin küresel yardımlaşma, işbirliği, demokrasi, şeffaflık ve barışa çok büyük katkı sağladığını söyledi.

Uluslararası Bilişim Zirvesi'nde konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanan kurumların rakiplerini geride bırakarak, çok daha hızlı ilerlediklerine dikkat çekti. Bilişimin dünyada sınırları ve zaman farklarını ortadan kaldırdığını, bilişim teknolojilerinin küresel yardımlaşma, işbirliği, demokrasi, şeffaflık ve barışa çok büyük katkı sağladığını söyleyen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Artık alın terinin yerini akıl teri alıyor. Türkiye'yi geleceğe taşımak için akla, araştırmaya, bilişime yatırım yapmamız gerek. Türkiye'yi geleceğe taşımak için akla, araştırmaya, bilişime yatırım yapmamız gerek. Hedefimiz, 2023'te Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini sağlamak. 2023 yılında Gayri Safi Milli Hasıla'dan Ar-Ge'ye yüzde 2.5 pay ayırmayı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin payını artırmayı, sektörün cirosunu 160 milyon dolara çıkarmayı ve bu ciroda yazılımın payını artırmayı hedefliyoruz. Bu hedef için hayatın her alanında yapacağımız çok iş var. Ama tüm bunların tepesinde, öncelikle bilişim hedeflerimizi gerçekleştirmeliyiz. Çünkü bilişim, artık tüm sektörlere destek veren çatı sektör haline geldi.Bu nedenle bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırımlarımıza hızla devam edeceğiz." Bakan Yıldırım, sektörde internetle başlayan vergi indirimlerini sürdüreceklerini, beş adet teşvik kanunu üzerinde yoğun biçimde çalıştıklarını ve yeni Medya Kanunu'nun da Bakanlıkta görüşüldüğünü ifade etti.

-ACARER: SİBERGÜVENLİK SAĞLANMALI-

BTK Başkanı Tayfun Acarer, bilişim teknolojileri ve iletişim sektöründe ülkelerin son 50 yıllık süreci ele alındığında, bilişim sektöründeki gelişme ABD'de yüzde 50, İngiltere'de yüzde 73, Almanya'da ise yüzde 78 ile en çok yatırıma yapan ülke olduğunu hatırlattı. Ağır sanayi sektöründe bir kişiyi istihdam etmenin maliyetinin 100 bin dolar olduğunu söyleyen Acarer, bu rakamın bilişim sektöründe ise 3-4 bin dolar olduğunu söyledi. Acarer, Elektronik Haberleşme Kanunu'nun önemine de dikkat çekerek, bu alandaki düzenleme, denetleme ve özellikle siber güvenlik konusunun üzerinde durulmasını istedi. Yeşil teknolojiler konusuna da değinen Acarer, yeşil teknolojinin dünya ve Türkiye geleceği açısından önemli olduğunu ve bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını bildirdi.

-OBAMA'NIN BİLİŞİM DANIŞMANI DR. ROBERT ATKİNSON-

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Bilişim Danışmanı Dr. Robert Atkinson, ABD'de de ekonomik krizle mücadele için bilişim alanında gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. Her yarım yüzyılda yeni bir teknoloji dalgasının geldiğini ve herşeyi temelden değiştirdiğini vurgulayan Atkinson, bilgi ve iletişim teknolojilerinin inovasyon ve ekonomik rekabeti ve dolayısıyla istihdamı beraberinde getirdiğini belirtti. (ANKA)
(HLL/BÜN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder