5 Şubat 2010 Cuma

Cüce gezegen "Plüton"un rengi değişiyor

NASA'da çalışan bilim adamları güneş sisteminde bulunan cüce gezegen Plüton’un renginin gittikçe koyulaştığını açıkladı.

(Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra) -- Hubble uzay teleskobundan alınan görüntüler gezegenin eskiye oranla yüzde 20 daha fazla koyu olduğunu gösterdi. Plüton'un yüzeyi gittikçe daha fazla koyu portakal rengine yaklaşıyor.

Uzmanlar Plüton’un 248 yıl olan dönme süresinin yeni bir safhaya girmesi nedeniyle yüzeyindeki buz tabakasında bazı değişimler meydana geldiğini söylüyor. Yeni görüntülerde donmuş nitrojenin gezegenin kuzeyinde daha parlak hale gelirken güneyde daha karanlık olduğunun görüldüğü belirtildi. NASA’nın Uzay Teleskop Bilim Enstitütsü tarafından yapılan açıklamada, “Bu değişimler büyük bir olasılıkla güneş alan kuzey kutbundaki buzun eriyerek daha sonra diğer kutupta yeniden donmasından kaynaklanıyor” denildi. 

Ancak bazı gökbilimciler bu değişiklikler nedeniyle şok olduklarını dile getirdiler. Southwest Araştırma Merkezi’nden Marc Buie, “Bu değişimlerin bu kadar büyük çapta ve bu denli hızlı olması biraz şaşırttı bizi. Bu daha önce benzeri görülmemiş bir olay” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder