5 Şubat 2010 Cuma

Türkler bilimde hep öncü oldu

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy, “Türkler ve Bilim: Dün-Bugün-Yarın” başlıklı konferans verdi. Üniversitedeki Mavi Anfi’de gerçekleştirilen konferansta Sultansoy, Türklerin milattan önce ve sonrasında bilim ve teknolojide öncü olduğunu söyledi.

Türklerin 9-16’ncı yüzyıllar arasındaki bilim ve teknoloji alanındaki liderliğinin 19’ncu yüzyılda İngiltere’ye, 20’nci yüzyılda ise ABD’ye geçtiğini anlatan Sultansoy, “21’nci yüzyılda etkin bir Ar-Ge stratejisi ile bilim ve teknoloji alanında dünyanın liderleri arasında olabiliriz” dedi.

1955’de kişi başına gayri safi milli hasılanın Türkiye’de 300 dolar, Japonya’da 280 dolar ve Güney Kore’de 70 dolar olduğunu ifade eden Sultansoy, bunun 2005 yılında Türkiye’de 7 bin 800 dolar, Japonya’da 31 bin dolar ve Güney Kore’de 21 bin dolar olduğunu dile getirdi.

Sultansoy, “Türkiye, Japonya’nın yaptıklarını zamanında yapsaydı son 10 yılda 13.5 trilyon dolar ek gelir elde ederdi. Türkiye’nin toplam borcu bugün yaklaşık 300 milyar dolar. Atatürk dönemindeki kalkınma hızı korunabilseydi şu anda Fransa’nın üzerinde olurduk” diye konuştu.

Prof. Dr. Sultansoy, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında ilerleyebilmesi için ulusal araştırma laboratuvarı, Japonya modelinde Türk bilim kenti ve bilim ve teknoloji bakanlığı kurulması gerektiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder