26 Şubat 2010 Cuma

En büyük ve en hızlı

PlanetSolar güneş enerjili araçlar için bir kilometre taşı olabilir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle yaygınlaşan Güneş enerjisine olan güven gittikçe artıyor.

Deniz araçları elektrik motorları için aslında oldukça uygun. Çünkü oldukça büyük oldukları için büyük bataryalar ve motorlar kullanılabiliyor. Fakat gemiler de uçaklar gibi fazla hataya yer bırakmıyor. Bir okyanus yolculuğu esnasında elektrik sisteminde yaşanacak bir hata çok büyük sıkıntılar doğurabilir. Bu yüzden güneş enerjisi gibi alternatif elektrik üreten enerji kaynaklarını gemilerde kullanılması için iyice güvenilir hale gelmesi bekleniyor.

Fakat bu teknolojilere şimdiden güvenenler de yok değil. İşte karşınızda bunun en büyük örneği; PlanetSolar. 30 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde olan gemi 7 metre yüksekliğe sahip. Üzerinde 1500 metre karelik alana yayılış güneş panelleri bulunan Planet Solar 50 yolcu ile birlikte 17 mil maksimum sürate çıkabiliyor. Bu da PlanetSolar’ı en hızlı güneş enerjili gemi yapıyor.

İnşası 13 ayda tamamlanan PlanetSolar’ın 2011’den önce denize indirilmesi planlanıyor. İlk etapta büyük şehirleri ziyaret edecek olan gemi Londra, Paris, New York, San Francisco ile birlikte 25.000 mil seyahat etmiş olacak.

Melih Bilgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder