26 Şubat 2010 Cuma

Hedeflenenden Daha Az Bilim İnsanı Desteklenebildi

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada, ek bütçe tahsisinin beklenen sürede gerçekleşmemesi ve burs başvurularının önceden ilan edilen süreler çerçevesinde sonuçlandırılması zorunluluğu nedeniyle hedeflenenden daha az sayıda bilim insanının desteklenebildiği bildirildi.

Yazılı açıklamada, TÜBİTAK bilim insanı desteklerinin sayısal değerleri hakkında son günlerde medyada yer alan haberlerle ilgili olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Açıklamada, TÜBİTAK'ın üniversite, sanayi ve kamu kuruluşlarına ait AR-GE projelerini desteklediği, bilimsel toplantılara ve patentlere teşvik, geleceğin bilim insanlarına öğrenim hayatları boyunca burslar verdiği, bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında uluslararası işbirliği olanakları oluşturulduğu anımsatıldı.

SON 6 YILDA FONLAR 13 KAT ARTTI
Geçen yıl hedeflenen sayıda bilim insanı desteklenmesi için yapılan çalışmalar neticesinde ek kaynak ihtiyacının oluştuğu ve bu çerçevede ek bütçe talebinde bulunulduğunun kaydedildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Ek bütçenin tahsisi konusunda bir problem yaşanmamış ancak tahsisin beklenen sürede gerçekleşmemesi ve burs başvurularının önceden ilan edilen süreler çerçevesinde sonuçlandırılması zorunluluğu nedeniyle hedeflenenden daha az sayıda kişi desteklenebilmiştir.

2008-2009 harcama verilerine ilişkin olarak ise cari harcamalar dikkate alındığında 2008 yılında yapılan toplam harcama 62,9 milyon TL iken 2009 yılında toplam 65,4 milyon TL harcama yapılmıştır. Son altı yıllık dönem kıyaslandığında ise bilim insanlarına aktarılan fonlar yaklaşık 13 kat artış göstermiştir.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder