26 Şubat 2010 Cuma

Türkiye'nin İlk LPG'li Dizel Motoru Üretildi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) ve Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (TÜMOSAN) iş birliğiyle TÜBİTAK destekli Türkiye'nin ilk LPG'li dizel motoru üretildi.

Motoru geliştiren ekibin başında bulunan İTÜ Makina Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rafig Mehdiyev, TÜMOSAN işbirliği kapsamında üniversite olarak güzel bir proje yürüttüklerini ve önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi.

Mehdiyev, bugünün en önemli sorunlarının başında çevre kirliliğinin geldiğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Motor, dizel ile çalışıyor. Çevreci olması için onu LPG ile çalıştırmak lazım. Bu ise büyük yapısal değişimler gerektirir. Ancak bizim yaptığımız çalışmada hiçbir yapısal değişiklik yapmadan sadece enjektör yerine buji takmakla bu motoru doğal gazla, LPG ile çalıştırmak mümkün oldu. Bu motor, çevre kirliliği açısından en yüksek standartları karşılıyor. Yüzde 100 LPG ile çalışıyor. Bu tamamıyla yeni bir konstrüksiyon, yeni bir yanma mekanizması. Yazılımını da bir Türk firması yaptı. Motorda kullanılan yakıt yüzde 33 daha düşük maliyetli ve motor verimliliği yüzde 15 daha fazla. Ayrıca çevreci bir motor." Konuşmaların ardından motorun uygulandığı traktör ile test sürüşü yapıldı. Yeni teknoloji ürünü dizel motorlar, Türkiye ve yurt dışında traktör, jeneratör, temizlik ekipmanları ve deniz araçlarında kullanılabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder