3 Şubat 2010 Çarşamba

İslam dünyasının icatları sergileniyor

Londra’da açılan 1001 İcat sergisi Müslümanların bıraktığı bilimsel mirası konu alıyor. Sergilenen eserler arasında 13. yüzyıldan kalma su ile çalışan fil saati ve Mimar Sinan’ın tasarladığı avize de yer alıyor.

LONDON Science Museum’daki 1001 İcat adlı sergide Müslümanların tüm dünyaya bıraktığı miraslar teması ele alınıyor. 9-15’inci yüzyıllar arasında Müslümanlar tarafından icat edilen birçok buluşun yer aldığı sergiye büyük ilgi var. Ortaçağda Müslümanlar tarafından icat edilen bilimsel buluşların yeni yeni belirginleşmeye başladığı ve insan ırkının en önemli ortak dilinin bilim olduğu sergide vurgulanıyor. Sergide yer alan bazı buluşlar şöyle:

Mimar Sinan’ın avizeleri
Sergide Şam’dan Bosna Hersek’e kadar 470’ten fazla eser bırakan Mimar Sinan’a da yer verildi. Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camii’nin içerisinde mumlardan yayılan kötü havayı temizlemek için bir filtre odası kurduğu belirtildi. İs emici lambalar sayesinde elde edilen is, mürekkep yapımında kullanılıyormuş. Örümcek ve diğer böcekleri camiden uzaklaştırmak için ise avizelere devekuşu yumurtaları yerleştiriliyordu.

Uzaya çıkan ilk insan
Yine sergide Evliya Çelebi’nin kardeşi Lagari Hasan Çelebi’nin 17’nci yüzyılda roketle uzaya çıkmayı deneyen ilk insan olduğu anlatılıyor. Hasan Çelebi, Sultan 5’nci Murat’ın kızının doğum gününü kutlamak için böyle bir gösteri tasarladı. Ödül olarak ise kendisine askeri rütbe ve bir avuç altın verildi.

9. yüzyılda uçmayı deneyen Abbas İbni Firnas
Uçmayı başarıyla deneyen kişi ise Abbas İbni Firnas’tı. 9’uncu yüzyılda uçmaya kalkan Firnas’ın fotoğrafları, Arap posta pullarına konu oldu, Ay’daki bir kratere ismi verildi.

Kendi haritasını çizen El İdris
Fas kökenli El İdris 1100’lü yıllarda Sicilya Kralı adına çalışırken, Marco Polo ve Kristof Kolomb dünyayı keşfetmeden önce başarıyla kendi haritasını çizdi. Bunun için 15 yılını harcadı.

Fil saati
13’üncü yüzyılın başlarında icat edilen 3 metre yüksekliğindeki su ile çalışan fil saati serginin ilgi odağı idi. El Cezeri tarafından icat edilen su saati ortaçağdaki mühendislik harikalarından biri olarak sayılıyor. Su saatinin yapımında kullanılan fil, ejderha, ankakuşu, su mekanizması ve geleneksel Arap kıyafetleri içindeki robotlar 13’üncü yüzyılın başlarında birçok kültürün bir arada yaşadığına işaret ediyor. Zaman mekanizması ise filin içine gizlenmiş tulumba pistonu sayesinde çalışıyor.

Başkentte Aydın Doğan Karikatür Yarışması Sergisi
26. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Başkentte sanatseverlerle buluştu. Tunalı D&R Kitabevi’ndeki serginin açılış törenine, TBMM eski başkanlarından İsmet Sezgin, RTÜK üyeleri Mehmet Dadak ve Esat Çıplak, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek ve Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kozan, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile davetliler katıldı. Yarışmada, İtalyan’dan Alessandro Gatto birinci, Kürşat Zaman ikinci, Lüksemburg’dan Pol Leurs, Romanya’dan Cetin Cerchez-Abdula ve Rusya Federasyonu’ndan Yuriy Kosobukin da üçüncü olmuştu. Sergi, 16 Şubat tarihine kadar açık kalacak.

A.A.

İran’dan iki Türk filmine Firuze ödülü
TAHRAN (A.A)
İRAN’da düzenlenen 28. Uluslararası Fecr Film Festivali’nde iki Türk filmi ödüle layık görüldü.
Türkiye’nin yanı sıra 60 ülkeden 280 filmin katıldığı festivalin ödül töreni, Tahran’da bulunan ve dünyanın dördüncü yüksek binası olan Milad Kulesi’nde düzenlendi. Festivalde Türkiye’yi temsil eden yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un “Uzak İhtimal” ve Cemal Şan’ın “Acı” adlı uzun metrajlı filmleri ödül aldı. “Uzak İhtimal” filmine, “Uluslararası Yarışma” dalında “En İyi Teknik, Kamera ve Sanat Yönetmeni Ödülü” verilirken, “Acı” filmi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkeleri kategorisinde “Firuze Ödülü”nün sahibi oldu. Yönetmen ve sinema eleştirmenleri Hülya Uçansu ile İhsan Kabil’in jüri üyesi olarak katıldıkları festivalde, genç yönetmenlerden Murat Pay’ın “Sineğin Rüyası” ve Faysal Soysal’ın “Kayıp Zaman Düşleri” ile “Saat Kaç?” adlı filmleri, kısa metrajlı film dalında Türkiye’yi temsil etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder