5 Şubat 2010 Cuma

İstanbul Büyükşehir enerji alanında uluslararası hizmet veriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçılık meslek edindirme ve geliştirme kursları'nı tamamlayan 15 kişiye sertifikaları törenle verildi. 

Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Başkan Topbaş, İGDAŞ ve UGETAM'ın enerji alanında uzman yetiştiren ve çevre ülkelere hizmet veren merkez haline geldiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Şirketlerinden İstanbul Uygulamalı Gaz ve Enerji Teknolojileri Araştırma A.Ş. (UGETAM) tarafından verilen ısıtma ve doğalgaz iç tesisatçılık meslek edindirme ve geliştirme kurslarını tamamlayan 15 kişiye sertifikaları törenle verildi. Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile UGETAM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, Türkiye Doğalgaz dağıtıcılar Birliği Başkanı Mehmet Kazancı, İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan ve UGETAM Genel Müdürü Serkan Keleşer katıldı.

Bakan Dinçer; "2009'da 452 bin kişiye istihdam sağladık"
Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Meslek standartlarının belirlenmesinde de Bakanlık olarak sadece önderlik ettiklerini ve zeminini hazırladıklarını, ilgili toplumsal aktörlerin desteğiyle standartların belirlendiğini ifade ederek, eğitimlerini de sivil toplum örgütlerine, üniversitelere ve diğer aktörlere devrettiklerini söyledi.

Türkiye'nin işsizlik ve mesleksizlik olmak üzere iki temel sorununa çok köklü bir şekilde cevap vermeye çalıştıklarını dile getiren Dinçer, mesleki eğitim programlarıyla sorunlara daha kalıcı çözüm bulmaya ve daha kaliteli insan yetiştirmeye fırsat yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi. Yaşanan küresel krizin artık sosyal krize, özellikle işsizlik krizine dönüşmeye başladığının altını çizen Dinçer, tüm dünyanın işsizliğin giderek artacağı tahmininde bulunduğunu, bu dönemde kendilerine gelen verilere göre sadece Almanya ve Brezilya'nın çok olumsuz etkilenmediğini ve iki ülkenin mevcut işsizlik oranlarını koruduklarını belirtti.

2009'da 860 bin kişinin işgücüne dahil olmasına rağmen ancak 452 bin kişiye istihdam sağladıklarını kaydeden Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye'nin işsizlik oranlarında yüzde 30 artış oldu. Yüzde 9,9'dan yüzde 10'dan yüzde 13'e çıktık. Ama bu bizim krizden az etkilendiğimiz anlamına gelmeksizin, bu krizi iyi yönettiğimize dair birkaç şeyi belirtmekte yarar var. İşsizlik oranlarının artmasına rağmen, Türkiye'nin genç nüfusuna, her yıl 800 binden fazla insanın işgücüne dahil olmasına rağmen, kırdan kente çok yoğun bir göçün olduğu ortamda tarım sektöründeki çözülmeye rağmen, teknolojinin ortaya çıkardığı sonuçlara rağmen, Türkiye'de 2009'da 452 bin insana istihdam sağladık. Bütün gelişmiş ülkelere karşın ve onların çabalarından çok daha ötesinde biz istihdam sağlama kabiliyetiyle onların önüne geçtik. Ama bu yetmiyor. Bu kendiliğinden olmadı. 2008'in ikinci yarısından itibaren sürekli olarak aldığımız tedbirlerle krizin etkilerini azaltmaya çaba sarf ettik."

Bakan Yıldız; "Suriye ve Irak'a know-how hizmeti vereceğiz"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Suriye, Irak ve farklı ülkelerin enerji konusunda Türkiye'den know-how hizmeti almak istediğini ve Türkiye'nin bu alanda söz konusu ülkeleri yönlendirdiğini belirterek, R20;Önümüzdeki aylarda oradaki doğalgaz yapılanmasıyla ve altyapı çalışmalarıyla alakalı artık bizim danışma seviyesine gelmemizin önemli yeri vardır" dedi.

Hidroelektrik santralları yapmanın, birikim, mühendislik değeri olduğunu ve bu Türk mühendislerinin rahatlıkla yapacağı bir iş olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle konuştu; "Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullandığımız şu dönemde, gaz, petrol boru hatlarıyla ilgili sürecin başlangıcında olduğumuz bir dönemde, bu tür bir törenin bizim için çok anlamı var. Tamamen Avrupa standartlarında gerçekleştireceğimiz projelere bir altyapı oluşturmak açısından önemli. Buradan sertifika alacak kişileri gözümüzün bir ucuyla sürekli takip ettiğimizi bilmenizi isterim. Buralara yapılacak müracaatların ihtisaslaşmış, kurumsallaşmış ve aranan elemanlar seviyesine geçmesiyle ilgili önemli bir değişim olacak. Bundan 6 yıl kadar önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu ihaleleri yaptığında tartışılıyordu, 'Bunlar yapılabilir mi, bu dağıtım şirketleri bunları becerebilir mi, bu fiyatlarla yapılabilir mi' diye bir tartışma zemini vardı. Geldiğimiz noktada yaklaşık 8,6 milyon adetlik aboneye ulaştı. Elektrikteki abonemiz 27 milyon adet civarında."

- Başkan Topbaş; "Şirketlerimiz uzman yetiştiriyor"
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, bir toplumun gücünün nüfusla değil yetişmiş kaliteli insan gücüyle ölçüleceğini belirterek, bundan dolayı standartları belirlenmiş kaliteli, düzgün insan yetiştirmenin çok büyük önem taşıdığını söyledi. İstanbul Büyükşehir BelediyesiR17;nin Şirketlerinden İGDAŞ ve UGETAMR17;ın ın kendi bünyesinde yetiştirdiği kalifiye elemanlar vasıtasıyla adeta eleman yetiştiren merkez haline geldiğini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;" Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin önemi yok tur. Hedefi doğru koymak zorundasınız. Onun için her alada standartları belirlemiş, kalifiye insan yetiştirmeye mecbursunuz. UGETAM ve İGDAŞ'ın yaptığı yatırımları yurtdışına bağlı olsaydık, bugüne kadar dışarıya takriben 20 milyon dolar ödemiş olacaktık. Bu boyutuyla baktığımız zaman atılan adımların ne kadar doğru olduğunu görmekteyiz. Sadece ulusal boyutta değil artık çevre ülkeler de UGETAM ve İGDAŞ'ın namı yürüyor ve oralarda işler başarıyoruz. Bugün GAZBİR, GAZMER ve İŞKUR ile birlikte yürüttüğümüz uzman eğitimi çalışmalarının semerelerini görüyoruz. Yine gururla ifade etmek isterim ki bu şirketlerimiz kendi bünyesinde yetiştirdiği teknik elemanlar vasıtasıyla bugün Türkiye'nin birçok noktasında danışmanlık hizmeti veriyor. Öte yandan, İstanbul merkez olmak üzere 3 bin kilometre yarıçaplı daire içinde bulunan bütün ülkelerin doğalgaz eğitimi ve doğalgaz cihazları test-sertifikasyon hizmetlerini UGETAM karşılıyor. Ayrıca, Türkiye'de doğalgaz meslek standartlarını belirleyen kurum oldu. Bugün UGETA'ın Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika'da bir eşi benzeri yok."

Törende konuşmaların ardından Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçılık meslek edindirme ve geliştirme kursları'nı tamamlayan 15 kişiye sertifikaları Bakan Dinçer, Bakan Yıldız, Başkan Topbaş ve diğer katılımcılar tarafından verildi. Törende Dinçer, Yıldız ve Topbaş'a teşekkür plaketi de takdim edildi.
(e-ha)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder