18 Şubat 2010 Perşembe

Karadeniz'de Petrol Arama Başlıyor

Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak olan dünyanın en büyük ikinci petrol arama platformu Leiv Eiriksson, iki aydır demirli bulunduğu Sinop Limanı'ndan ayrılarak sondaj yapacağı bölgeye hareket etti.

Türkiye ve Brezilya adına Karadeniz'de petrol arayacak olan dev ultra derin petrol arama platformu Leiv Eiriksson, Sinop'un 90 mil açığındaki ilk sondaj sahasına gitmek üzere bugün akşam saatlerinde Sinop Limanı'ndan ayrıldı. Dev platformda süren hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının ardından limanda hareketli saatler yaşandı.

Sıem Danıs adlı yardımcı gemiden son yüklemelerin yapılmasının ardından yapılan anonsla platform personelinin yerini alması istendi. Dev platform, daha sonra saatte 6 mil hızla Sinop Limanı'ndan hareket etti. Platformun Karadeniz'de açacağı ilk sondaj kuyusuna Sinop'tan 15 saatte ulaşacağı tahmin ediliyor. 10 Şubat tarihinde başlaması planlanan sondaj çalışmalarının platformdaki çamur pompasındaki arıza nedeniyle yaklaşık 10 günlük bir aksama yaşandığı belirtiliyor.

Sinop Limanı'nın yaklaşık 2 mil açığında iki aydır demirli bulunan Leiv Eiriksson'da, seyir sırasında gerekli nedenlerle sökülen 4 pervaneden 2'si ile kulenin montaj çalışmaları yapılmıştı. 50 bin ton ağırlığındaki platformun enerji ihtiyacının ise 44 MW gücündeki elektrik motorları ile sağlandığı bildirildi. İstanbul ve Ankara bağlantılı lojistik destekleri Samsun ve İnebolu üzerinden sağlanacak olan platforma, İnebolu'dan deniz yoluyla, Samsun'dan ise hava yoluyla lojistik destek verilecek.

Platformda, aralarında delici, teknisyen, mekaniker, doktor, aşçı ve temizlik görevlisinin de bulunduğu 117 personel görev yapıyor.

TPAO ile Petrobras arasında oluşturulan konsorsiyuma göre günlük masrafı 1 milyon lira civarında olan platform, deniz tabanından yaklaşık 5 bin 500 metre derinlikte çalışacak. 6 ay içinde ilk sonuçlar alınacak. Önceki yıllarda yapılan sismik çalışmalara göre Karadeniz'de 10 milyar ton üretilebilir petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. İlk sondaj kuyusundan petrol veya doğalgaz çıkma ihtimalinin ise yüzde 17 olduğu kaydedildi.

İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder