19 Şubat 2010 Cuma

İlk Awacs 2011'de geliyor

"Havada uçan radar" olarak da adlandırılan Awacs uçaklarının ilki (Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı) en geç önümüzdeki yıl Türkiye'ye gelecek.

ANKA'nın savunma sanayi çevrelerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'ye verilecek ilk Awacs uçağının kalifikasyon ve kabul testlerine mart ayında başlanacak. Testlerin ardından bu uçağın 2010 yıl sonuna kadar ya da en geç 2011 yılbaşında Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine girmesi bekleniyor.

Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı Projesi kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 yer destek sistemi alımı için sözleşme 23 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmişti. Türk firmalarından TAI, HAVELSAN, ASELSAN, MİKES, HAVELSAN TEKNOLOJİ RADAR, KALE KALIP, THY ve SELEX'in proje kapsamında bir çok ek yüklenici role sahip olduğu projede, ilk uçağın modifikasyonu (yolcu uçağının HİK konfigürasyonuna dönüştürülme işlemleri) Mart 2005'de ABD / Seattle'da, ikinci uçağın modifikasyonu Mart 2006'da Ankara / TAI tesislerinde, üçüncü uçağın modifikasyonu Kasım 2006'da dördüncü uçağın modifikasyonu da Mart 2007'de yine Ankara / TAI tesislerinde başlanmıştı.

-AWACS'LARIN İŞLEVİ-

Awacslar bugün dünyanın önde gelen hava muharebe komuta ve kontrol uçakları olarak biliniyor. Bilgisayarlı, NADGE (otomatik coğrafi sistem) sistemine göre çalışan, yerdeki sabit radarların yaptığı ihbar, önleme ve seyrüsefer görevlerini yapabilen, en ileri teknolojiye sahip bu uçaklar, yüksek irtifada, yüzlerce kilometre uzaklıktaki dost ve düşman uçaklarını ayırt edebiliyor. Hem uçuş personeli, hem de radar personeli birlikte görev yaptığı bu uçaklar havada yakıt ikmali yaparak gerektiğinde 24 saat uçabiliyor. (ANKA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder