20 Şubat 2010 Cumartesi

Kobi’lere Ar-ge Desteğinin Önü Açıldı

Yeni bir ürün ve üretim teknolojisi geliştiren işletmelere teknoloji araştırma ve geliştirme desteği vermek amacıyla, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak'ın katılımlarıyla 'KOSGEB Antalya Duvarsız Teknoloji İnkübatörü İşbirliği Protokolü' imzalandı. ATSO Toplantı Salonu'nda imzalanan protokolle, KOBİ'lere inovasyon ve Ar-Ge desteğinin önü açıldı.

Törende konuşan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, KOBİ'lerin rekabet etmede ve farklılaşmada inovasyon ve Ar-Ge'nin büyük önem taşıdığını söyledi. Söz konusu destekleri şimdiye kadar büyükşehirlerdeki KOBİ'lere verdiklerini belirten Kaplan, "Bu protokolle Antalyalı KOBi'lerin Ar-Ge ve inovasyon projelerine destek alabilmelerinin önünü açıldı. Bu işbirliğiyle küçük ve orta boy işletmeler sürdürülebilir rekabet gücü kazanarak inovatif çalışmalar yapacak." dedi. KOBİ'lerin değişen ekonomide bir adım öne geçebilmek ve rekabette üstünlük sağlayabilmeleri için kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini vurgulayan Kaplan, şöyle konuştu: "Değişen dünyada ve ekonominin değişen şartlarında oyunu kurallarına göre oynamamız gerekiyor. Rekabet o kadar arttı ki, dünyanın bir ucundaki bir gelişme satışları direkt etkiliyor. Rekabet edebilmek için maliyet, verimlilik, performansın yanında en önemli unsur bilgi. Artık o bilgiye erişebilen, kullanabilen maliyetlerini düşürebiliyor." Kaplan, birkaç ay sonra KOSGEB mevzuatında önemli değişikliklere giderek tasarım ve yenilik faaliyetlerin de destek kapsamına alınacağını bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de 80'li yıllardan sonra Türk ekonomisinin hızla kabuk değiştirerek liberalleşmenin gereğini yerine getirmeye başladığını söyledi. Özel sektörün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Kurtcephe, "Üniversiteler elbette bilgi üretecek. Ama bu bilgiler raflarda tozlanırsa topluma yararı olmaz. Bu bilgiler patente dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlaması lazım." dedi.

Akdeniz Üniversitesi Teknokenti'nde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kurtcephe, şunları söyledi: "2008 yılında Türkiye'deki 37 teknokent arasında 20. sırada yer alıyorduk. Son dönemlerde teknokenti sürekli geliştiriyoruz. Yeni bir yapılanmaya gittik. Üniversitede elde edilen bilgileri patente dönüştürerek topluma sunmayı hedef haline getirdik. Bu çalışmalarımızın neticesinde çok iyi bir seviyeye geldik. 2009 yılı sonu itibariyle 20'inci sıradan 2. sıraya yükseldik." Geçen yıl 22 patenti ürüne dönüştürdüklerini aktaran Kurtcephe, KOBİ'lere ortak bilgi üretme teklifinde bulundu.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise protokolle Antalya'daki işletmelerin Ar-Ge, yenilik geliştirme, tasarım, ürün tanıtımı, patent, kalite geliştirme ve markalaşma çalışmalarına KOSGEB desteği sağlama yönünde önemli bir adım atıldığını kaydetti. Desteklerden yararlanmak için işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması gerektiğini hatırlatan Budak, "KOSGEB önceden sadece sanayi sektörü dönük çalışırdı. Önceki yıl yapılan değişiklikle turizm, ticaret, ulaştırma, kültür ve sanat gibi alanlarda KOSGEB desteği kapsamına alındı. Böylece esnaf kesimine 25 bin TL destek kredisi verilmesi mümkün olmuştur. Bu krediden 4 bin civarında esnaf 100 bin TL'yi aşan kredi alma imkanına kavuşmuştur." şeklinde konuştu. (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder