23 Şubat 2010 Salı

İTÜ arı gibi çalışıyor

Öğrenci sayısını yarıya indirerek yüksek lisansta araştırma geliştirme üniversitesine dönüşmeyi hedefleyen İTÜ, bilim projeleriyle bütçesine 120 milyon TL’lik kaynak sağlamayı başardı.

İstanbul Teknik Üniversitesi 1773 kuruluş yılından beri ilk kez köklü bir değişime gidiyor. Öğrencisinin önünde önünü ilikleyen sıradışı yeni İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversiteye bir yılda adeta kabuk değiştirtti. Geçen yıl öğrenci sayısını sabitleyen üniversite, gelecek yıllarda da mevcudu 7 bine düşürerek lisans değil, yüksek lisansta araştırma geliştirme (ARGE) üniversitesine dönüşecek. Hedef, ARGE’lerle en iyi 100 üniversite sıralamasında yer almak.

Üniversite, yerli helikopterden, uyduya ve hatta ‘bilim insanı’ geliştirmeye kadar sadece 6 projede 250 milyon TL’lik bütçeye ulaştı. İTÜ’de 1.5 yıldır rektör olarak görev yapan Prof. Şahin, Türkiye’nin en çok patent üreten Teknopark’ından, gizli yürüttükleri askeri güvenlik projelerine kadar her alanda iddialı olduklarını söyledi.

ARIKOPTER HAZIR SIRA UYDUDA

En yakın takipçisi üniversiteden bile yüzde 35 daha büyük bir bütçeye sahip olan üniversite olduklarına dikkat çeken Şahin “Devlet Planlama Teşkilatı’nın talebi ve 35 milyon TL kaynakla 2002’de start verilen ‘arıkopter’ projesi bu senenin sonunda tamamlanıyor. Uydu projesi için de yaklaşık 10 milyon TL ayrıldı. Üzerine daha büyük kameraların konulacağı bu uydu sayesinde ‘ABD bizi evimizin içine kadar görüntülüyor’ söylemi artık Türkiye için de kullanılabiliyor olacak” dedi.

Mevcut yasaların üniversitelerin kaynak sağlama konusunda yetersiz kaldığını ifade eden Şahin “Biz tüm bu uğraşlarımız sonunda kazandığımız parayı maliyeye devredeceksek neden para kazanıyoruz. Bu tutum dünya üniversiteleriyle rekabet edecek konuma gelmemizi engelliyor. Üniversitelere mali ve idari özerklik verilmeli, özkaynaklar konusunda serbest bırakılmalı” diye konuştu.

YÜZDE 100 İNGİLİZCE ŞART

Rektör Şahin, ‘Teknopark’ projelerine 350’den fazla şirketin talip olduğunu vurgulayarak varacağı son noktanın hayaliyle çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Tartışmalı olmasına rağmen önümüzdeki eğitim-öğretim yılında yüzde 100 İngilizce eğitime geçecekleri bilgisini de veren Prof. Şahin şunları söyledi: Dünya üniversiteleriyle yarışabilmek için İngilizce eğitim şart. İTÜ’de şu an yüzde 30 İngilizce eğitim yapılıyor. Yüzde 100’e çıktığında öğrencilerimiz de yurtdışında master ya da doktoraya gittiğinde oradaki hayata daha kolay entegre olacak.

Bütçe rekoru kırdı

Bakanlıklar, belediye ve genel müdürlüklerin yanı sıra özel sektörle yüzlerce irili ufaklı projeye start veren İTÜ’nün, bu yıl ve geçen yıl başlayan sadece

6 projesi bile 250 milyon  TL’ye yaklaştı.

• Yüksek Başarılı Hesaplama Projesi: Devlet Planlama Teşkilatı’ndan alınan bütçe 46 milyon TL

• Nano Teknoloji Uygulama Araştırma Merkezi: 25 Milyon TL (Çok sayıda özel şirketin sponsorluğunda)

• Uzay Bilimleri Projeleri: 40 milyon TL

• Arıkopter: 35 milyon TL

• Teknokent: 50 milyon TL

• İTÜ-Araştırmacı Ve Bilim İnsanı Yetiştirme Programı: 45 Milyon TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder