3 Şubat 2010 Çarşamba

Kömüre Teknolojik Analiz

Isparta Belediyesi hava kirliliği ile mücadelesini sürdürüyor. 400 bin TL'lik Kömür Analiz Laboratuarı sayesinde kente giren kömürün kalori, kükürt, uçucu, nem ve kül miktarı hızlı bir şekilde tespit edilebilecek.

Isparta Belediyesi hava kirliliği ile mücadelesini sürdürüyor. 400 bin TL'lik Kömür Analiz Laboratuarı sayesinde kente giren kömürün kalori, kükürt, uçucu, nem ve kül miktarı hızlı bir şekilde tespit edilebilecek.

Isparta Belediyesi'nin şehir girişinde kurduğu Kömür Analiz Laboratuarı bünyesinde zabıta kontrol noktası hizmetleri de bütünleştirildi. Belediye, son teknoloji ile inşa edilen analiz laboratuarı için 2 kimyager, 1 jeoloji mühendisi ile 1 çevre mühendisi görevlendirdi. Zabıta kontrol noktası hizmetler için ise 7 zabıta personeli çalışıyor. Kömür Analiz Laboratuarı ve Denetimi Birimi Sorumlusu Zabıta Amiri Harun Okumuş, Mahalli Çevre Kurulu'nun belirlediği kriterler doğrultusunda kömür analizi yapıldığını söyledi. Kömür analizinin yapılmaya başlandığı laboratuvarın son teknolojik cihazlarla donatıldığını belirten Okumuş, yerli kömürde 5 bin 500 kalori, ithal kömürde 7 bin kalorinin altında çıkan kömürlerin şehre girişine izin verilmediğini bildirdi.Laboratuarın Türkiye Akreditasyon Kurumu'ndan akreditasyonu için başvurunun önümüzdeki günlerde yapılacağını kaydeden Harun Okumuş, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan da yeterlilik belgesi talep edileceğini söyledi. Bu belgelerin alınmasıyla Isparta Kömür Analiz Laboratuarı'ndan verilen sonuçların kanunu geçerliliği olacağını belirten Okumuş, Türkiye geneline hizmet verebilecek yeterlilikte olduklarını vurguladı.

Kömür Analiz Laboratuarı Kimyageri Esin Eren ise son teknolojik laboratuvarda küçük parça numunelerden kükürt, kalori, kül, nem ve uçucu oranlarının tespit edilebildiğini söyledi. Kömürdeki kükürt miktarının 2, kalorinin ise 8 dakikada tespit edilebildiğini anlatan Eren, kül, uçucu ve nem sonuçlarının ise en az 4 saatte alınabildiğini söyledi. Toplamda 7 saat süren analiz kapsamında kömür getiren firmalardan taahhütname alındını kaydeden Eren, "Eğer kömürler MÇK'nın belirlediği kriterlere uymazsa taahhütname aldığımız firmanın kömürlerini şehir dışına gönderiyoruz" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder