5 Şubat 2010 Cuma

Lithium-Ion Pillerinizi 20 Sene Kullanın

Japon menşeli firma Eamex, yeni bir Lithium-Ion pil teknolojisi geliştirdiğini duyurdu. Bu yeni teknoloji ile birlikte Lithium-Ion pillerinizi yaklaşık 10.000 kez şarj edebiliceksiniz. (Apple'ın Macbook ürünlerinde kullandığı Lithium-Ion pilleri 5 yıl içinde 1.000 kez şarj edilebiliyordu, bu yeni pil teknolojisi Apple'ın kullandığı pillerden 10 kat uzun süre ömür vadediyor) . Bu da ortalama 20 yıllık bir pil ömrü demek ki; bir çok ürünü bırakın 20 yıl kullanmayı, 5 yıl sonra çöpe atıyoruz. Cep telefonlarında olduğu gibi.

Peki, bu yeni teknoloji nasıl çalışıyor? Lithium pillerde negatif elektrot oluşturmak için kullanılan kalay, hiç durmayan şarj süreci sonucunda zamanla yıpranır. Yeni sistem, bir çeşit boyayla kaplanmış olan kalayı uyarır ve elektrot üretimini stabil hale gelir bu da Lithium-Ion pilin aşınmasını önler.

Basit fakat akıllıca bir çözüm. Hibrid pillerin Lithium-Ion pillerin yerini alacağı söylenir fakat Hibrid piller henüz yaygınlaşmadı ve hala geliştirilmeye ihtiyaçları var. Bu teknoloji sayesinde Lithium-Ion pillerin ömrü bir süre daha uzayabilir.

Ayrıca bu teknoloji, bir hayli çevre dostu çünkü artık kullandığımız pilleri değiştirme ihtiyacı duymayacak kadar uzun süre kullanabileceğiz. Bu teknolojinin diğer bir avantajıda; uzun süre kullanılmayan pillerde oluşan çevreye ve insan sağlığına oldukça zararlı bazı kimyasalların pilden akma sorununa çözüm getirmesi. Eamex, yeni teknolojiyle üretilmiş pillerin ilk örneklerini bu yıl içinde görebileceğimizi belirtmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder