2 Şubat 2010 Salı

Sözde değil özde bilim yatırımı

Geleceğin bilim adamlarını yetiştirme vaadiyle yapılan göstermelik etkinlikler cenneti Türkiye'de genç nesilleri daha çocuk yaşta bilimle kucaklaştırma amacı ile hizmete sokulan Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü, Türk biliminin makus kaderini değiştirme umudu.

Plajyolu’nda bulunan Kulüp normal işlevi dışında çocuklar için yaz ve kış kampları düzenliyor.

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN ADIMLAR

Verilen komutu yerine getiren robotlar, keşfedilmeyi bekleyen galaksiler, en küçük organizmaları inceleyen mikroskoplar ve uzay çağının son model teknolojisi… İnsanoğlu var olduğundan beri her gün yeni keşiflerin, ilerlemenin peşinden koşuyor. Daha hızlısını, daha güçlüsünü ve daha küçüğünü üretmek için yıllarca yapılan çalışmalarda, öncü bilim adamları sayesinde hayatı kolaylaştıran adımlar atılıyor.

GENÇ KUŞAKLAR BİLİMLE YETİŞECEK

Günümüzde artık birçok şey ileri teknolojiyle yapılıyor ve bu teknolojinin gelişmesi için üniversiteler, enstitüler ile bilim merkezleri ve kulüpler kuruluyor. Genç nesilleri daha çocuk yaşta bilimle kucaklaştırma amacında olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de, Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü’nü 2 bin 500 metrekarelik alana kurarak bilim alanında Kocaeli ve Türkiye için önemli bir adım attı.

SEKA BİLİM MERKEZİ’NİN KÜÇÜK BİR MODELİ

Önümüzdeki dönemde açılması planlanan Seka Bilim Merkezi öncesinde tecrübe kazanılması ve uygulanacak eğitim programlarının geliştirilmesi amacıyla kurulan kulüp, Bilim Merkezi’nin mutfağı ve küçük bir modeli olarak tasarlandı. 4,5 aylık bir kurulum çalışması sonunda açıldı.

BİLGİYE VE TEKNOLOJİYE İLGİ ARTACAK

Bilgi çağının ihtiyaç duyduğu toplumsal değişim ve bilgi tabanlı ekonomik kalkınma için, sorgulayıcı, araştırıcı ve yenilikçi bireylerin yetişmesine önayak olma amacını taşıyan Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü, bilgi toplumu olma yolunda Kocaeli’nde bilgiye, bilimsel düşünceye ve yeni teknolojilere ilgiyi arttırmak ve özellikle gençlerde merak duygusu, öğrenme ve keşfetme duyguları uyandırmayı hedefliyor.

KLASİK EĞİTİM ANLAYIŞININ DIŞINA ÇIKILIYOR

‘Görerek, duyarak, dokunarak öğrenilen bilgi unutulmaz’ sloganını kendine ilke edinen kulüp, bilginin gençlere anlaşılır bir biçimde aktarılması, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla desteklenmesini amaçlıyor. Klasik eğitim metotlarının kullanılarak, katılımcılara olabildiğince fazla bilgi aktarılması değil, katılımcıların basit bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularının, araştırma ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi isteniyor.

UYGULAMALI EĞİTİM

Bilim kulübünde birçok çalışma uygulamalı olarak gerçekleştiriliyor. Özel seçilmiş düzeneklerin bulunduğu bilim laboratuarında temel bilimler uygulamalı olarak deneylerle keşfettiriliyor. Öte yandan teknoloji atölyesi konseptiyle robotik, elektronik ve bilişim gibi teknoloji, tasarım ve mühendislik uygulamaları yapılıyor. Ziyaretçilere ve öğrencilere, çeşitli ilginç bilimsel gösteriler yapılıp, bunların bilimsel mekanizması anlatılarak gösteri salonunda bilim temalı tiyatro aktiviteleri de sunuluyor. Şehrin merkezi noktalarında festivaller ve sergiler düzenleyecek olan Bilim Kulübü, Kocaeli çapında proje yarışmaları da düzenleniyor.

KİTAP SÖYLEŞİLERİ VE KONFERANSLAR

Klasik kütüphane anlayışını değiştirerek; sıkıcı ve karanlık atmosfer yerine rahat, konforlu, ferah ve cıvıl cıvıl bir atmosferde, çocuklara ve gençlere yönelik zengin Bilim ve Teknoloji Kitaplığı oluşturuldu. Bu ortamda her hafta kitap söyleşileri düzenlenerek bilgiler ve düşünceler paylaşılıyor.

Ayrıca, güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda belli aralıklarla ve belli konularda bilim- teknoloji ve toplum kapsamında seminerler, söyleşiler, serbest konuşmalar ve konferanslar gerçekleştiriliyor. Kulüpte, ülkemizin ünlü bilim adamları da, Kocaeli gençliğiyle buluşturuluyor.

YAZ BİLİM KAMPLARI

Yoğunlaştırılmış bilim ve eğitim programlarının uygulandığı yaz bilim kampları da eğlenceli bir keşif serüveniyle geleceğin bilim adamları ve mühendisleri yetiştirilmesinde önemli rol üstleniyor.

Kocaeli Bilim Ve Teknoloji Kulübü’nün sahip olduğu bazı aygıtlar ve bunların özellikleri:

TELESKOP:

Uzayda, dünyadan kilometrelerce uzakta bulunan gökcisimlerinin gözlemlenip incelenebilmesini sağlayan merceksi aygıtlara teleskop deniliyor. Teleskoplar basit olarak mercekler, oküler ve bunları muhafaza eden bir tüpten meydana geliyor. Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü bünyesinde bulunan GPS destekli teleskop, uydular vasıtasıyla kendi pozisyonunu belirleyebiliyor ve hafızasında sakladığı yüzlerce gök cismi haricinde öğrencilere yeni galaksi grupları bulmaya da imkan sağlıyor.

AKILLI TAHTA:

Fizik, kimya, biyoloji ve her türlü teknik uygulamanın bilgisayar desteği ile yansıtılan bir tahtada anime edilmesine olanak sağlayan bir projeksiyon sistemi olan Akıllı Tahta ile hazırlanan düzenekler bilgisayara tanımlanıyor ve sonrasında olacaklar özel bilgisayar programları tarafından anime ediliyor. Örneğin; dizayn edilmiş bir fiziksel uygulamanın sonuçları, çeşitli kimyasal tepkimelerin süreçleri ve sonuçları akıllı tahta üzerinde öğrencilere interaktif bir şekilde anlatılabiliyor.

MİKROSKOPLAR:

Yaşadığımız dünyada görebildiğimiz canlıların ve yapıların dışında gözle görülemeyecek kadar ufak yapılarda mevcut. Mikroskoplar gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların ve canlı türlerinin izlenmesine imkan sağlayan çeşitli büyütücü merceklerden oluşan bir sistemdir. Kocaeli Bilim Teknoloji Kulübü’nde bulunan mikroskoplarla öğrenciler hazırlanmış yüzlerce denek üzerinde incelemelerde bulunabilecek, incelenen görüntüler ufak lcd ekrana sahip mikroskoplarla incelenebilecek bunun yanı sıra elde edilen görüntüler bilgisayar ekranlarında ve projeksiyon perdelerinde normalinden daha büyük bir şekilde görülebilecek.

LEGO-FISCHER TECHNIC MÜHENDİSLİK EĞİTİM KİTLERİ:

Fischertechnik ve Lego geleceğin mühendisleri için özenle hazırlanmış üstün nitelikli setler olarak nitelendiriliyor. Bu eğitim kitleri, öğrencilerin teknik bilimler ve mühendislik yapılarına olan ilgileri ve zekalarının bu yöndeki gelişimine destekte bulunulacak. Çeşitli parçaların benzerliklerinin, mekanik uyumlarının ve bunlardan oluşturulan sistemler bütünü robotların çalışma mantıkları konusunda hazırlanacak gelişim programları oluşturulan robotlar üzerlerinde bulunan programlanabilir bilgisayar destekli kitlerle yönetilebilecekler. Bu kitlerin programlanması ile de öğrencilere bilgisayar programlama ve yaptıkları robotu hayata geçirme imkanı bulacaklar.

VAN DE GRAAFF JENERATÖRÜ:

Günlük hayatımızda zaman zaman biri ile tokalaşırken ya da metal bir cisme dokunduğumuzda hafif bir elektrik çarpması olur. Statik elektrik yüklenmesi ile meydana gelen bu olayın van de graaff jeneratörü ile nasıl gerçekleştiğini öğrenebiliriz. Van de Graaf jeneratörü, 1929 yılında fizikçi Robert J. Van de Graaf tarafından bulundu. Bu jeneratör, temel olarak altında ve üstünde bulunan 2 adet iletken metal fırça ve bunların arasında yük taşıyan yalıtkan bir kayış ile yükü biriktiren iletken bir küreden ibaret. Sürtünme ile oluşan statik yükün yukarıdaki küreye taşınması ve burada biriktirilmesi prensibi ile çalışan bu düzenekte milyon volt seviyelerinde elektrik elde edilebileceği ifade ediliyor.

ELEKTRONİK HOBİ:

Elektronik Hobi’de amaç kendimiz için işe yarayacak küçük aletleri tasarlamak, bunları çalıştırmak ve uygulamak. Mesela bir RF kumandası yaptınız ve bu kumanda ile evinizin, garajınızın kapısını açabiliyorsunuz. Eğer bunu satın alsa idiniz kullanırken hiç zevk almayabilirdiniz. Fakat elektroniği hobi edinen, kendi çabaları ile bir şeyleri ortaya koyan ve bunları uygulayan öğrenciler, çalıştırdıkları her sistemi büyük bir zevk, heyecan ile kullanacaklar.

Haber7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder