2 Şubat 2010 Salı

Üniversiteli genç patron adayları, sanayiye Ar-Ge yapacak

Bilkent Üniversitesinin Endüstri Mühendisliği Bölümü, büyük ölçekli firma ve kamu kuruluşlarının riski yüksek sorunlarına Ar-Ge yollu çözüm için sanayi ile iş birliği merkezi açıyor.

Merkezde, daha önce bölümün son sınıf öğrencilerinin birlikte çalışarak 250'ye yakın projeye imza attığı Microsoft, Coca Cola, Arçelik, KOSGEB gibi kuruluşların yöneticileri de danışmanlık yapacak.

AA muhabirine bilgi veren Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, üniversite-sanayi ortaklığının, öğrencilerin yetiştirilmesi ve sanayinin ihtiyaçlarının üniversite kanalıyla karşılanmasında büyük önemi olduğuna işaret etti.

Endüstri Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencilerinin özellikle son 7 yıldır 50'den fazla sanayi kuruluşunun satış, pazarlama, süreç, organizasyon, ölçüm, tasarım, yönerge gibi alanlardaki sorunlarının çözümüne yönelik projeler hazırladıklarını anlatan Sabuncuoğlu, öğretim üyeleri, öğrenciler ve şirketlerin ilgililerinden oluşan ekiplerce bu sürede 250'ye yakın projenin hayata geçirildiğini kaydetti.

Sabuncuoğlu, şirketlerin, ''bir anlamda ellerini pek de değmek istemedikleri, kaynak ayıramadıkları, geçici istihdamla çözemedikleri ve riski yüksek sorunlarının çözümünde Endüstri Mühendisliğinin birikiminden, akademik kadrosundan ve öğrenci potansiyelinden yararlandıklarını'' dile getirdi.

-USİM 4 ŞUBATTA HİZMETE GİRECEK-

Sabuncuoğlu, Türkiye'nin büyük sanayi ve kamu kuruluşları ile 15 yıldır sürdürdükleri iş birliklerini profesyonel bir zemine taşımak amacıyla ''Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi''nin (USİM) 4 Şubatta açılacağını duyurdu.

Bugüne kadar hayata geçirdikleri üniversite-sanayi iş birliği projelerinin öğrencilerinin gerçek hayata hazırlanmalarında çok büyük katkılar yaptığını vurgulayan Sabuncuoğlu, şunları kaydetti:

''Bundan sonraki süreçte, USİM çatısı altında şirketler, kurumlar ve kuruluşlarla gerçekleştirdiği işbirliği çalışmalarıyla Türkiye'de bir model olmak ve proaktif çözüm yolları ile Türkiye'nin eğitim, bilim ve ekonomi alanlarındaki ilerlemesine fayda sağlayan öncü bir kuruluş olmayı amaçlıyoruz.

Merkezle, öğrencilerin mezuniyet öncesi gerçek hayata hazırlanmalarını sağlayacak uygulamalı bir eğitim ortamı oluşturulacak.

Şirketlerin, kurumların ve kuruluşların karşılaştıkları benzer problemlerin tartışıldığı, paylaşıldığı ve çözüm yollarının araştırıldığı ortak çözüm platformları kurulacak.

Ar-Ge ve teknolojinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla öğretim üyeleri ve araştırmacıların bilimsel birikimlerini kullanabilecekleri üniversite-sanayi işbirliği ortamları düzenlenecek.''

-''20'YE YAKIN SEKTÖR PATRONU DANIŞMAN OLACAK''-

Sabuncuoğlu, merkeze Microsoft Türkiye, Hyundai, Aydın Holding, TTGV, Türk Telekominikasyon A.Ş, Accenture Yönetim ve Teknoloji Danışmanlığı, KOSGEB, TUSAŞ, Arçelik A.Ş, Coca Cola İçecek A.Ş, ASO, Aydemir Özbek İpek Kağıt A.Ş, TUSIAV, KILGI Sistem Tasarım Proje Uygulama Danışmanlık, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş, TÜBİTAK TEYDEB, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş, BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş gibi önemli işletmelerinin yöneticilerinin de danışmanlık hizmeti vereceğini bildirdi.

Bu kuruluşlarla bölüm akademisyen ve öğrenci kadrosunun yıllardır çok sıkı iş birliği içinde olduğunu dile getiren Sabuncuoğlu, merkezle Türkiye'de dağıtılan yüksek bütçeli Ar-Ge kaynaklarına rağmen bir türlü istenen seviyeye getirilemeyen üniversite-sanayi iş birliğinin önemli bir örneği olma yolunda çalışacaklarını söyledi.

-''KRİZDEN ÇIKIŞTA İLGİ ARTACAK''-

Türkiye'de 72 üniversitede endüstri mühendisliği bölümünün bulunduğunu, özellikle şirketlere maliyet ve kalite alanlarında büyük çözüm önerileri getiren bu bölümün ekonomik krizle birlikte dünyanın en popüler meslekleri arasında girdiğini kaydeden Sabuncuoğlu, şöyle konuştu:

''Özellikle ekonomik krizden çıkışta da bu bölüme ilgi artarak devam edecek. Çünkü bu dönemde şirketlerin yetişmiş elemana olan ihtiyaçları artacak. Şirketlerin global bir dünyada rekabet edebilmesi için Ar-Ge olmazsa olmaz koşul olacak.

Kalite ve maliyet süreçlerinin yönetimi daha da önem kazanacak. Ürünlerin yenilenmesinin ötesinde, şirketlerin süreçleri yönetmedeki becerisi öne çıkacak. Tam bu noktada endüstri mühendisleriyle sanayi kuruluşları arasındaki işbirliği de şimdi olduğu gibi gelecekte de değer taşıyacak.''

Sabuncuoğlu, yönetimsel kuralların değişmeye başladığı günümüzde USİM'in büyük önem taşıyacağına işaret etti.

Merkezin yalnız Türkiye'de değil, ABD'deki Stanford Üniversitesi ve Avrupa'daki bir kaç merkez dışında örneğinin bulunmadığını anlatan Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, ''Bu nedenle alanımızda bir ilki yapıyoruz. Yani belli alanlarda belli sektör temsilcileriyle ortak çözüm platformlarının oluşturulması düşüncesi de dünyada çok yeni. Modelimizin Türkiye'ye büyük getiriler sağlayacağını ve örnek bir model olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder