17 Mart 2010 Çarşamba

BTK, baz istasyonları gerçeğini anlatıyor

Yeni gelişen teknolojiler hakkında kamuoyuna doğru bilgilendirme sağlamak amacıyla oluşturulan Teknoloji Bilgilendirme Platformu, Anadolu’daki ikinci sohbet toplantısını Bursa’da gerçekleştirdi.

Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) desteğiyle, teknoloji ve insan sağlığı konularında halkın gelişmeleri takip edebilmesi ve doğru bilgilendirilmesi amacıyla kurulan Teknoloji Bilgilendirme Platformu İzmir’de gerçekleştirdiği ilk bilgilendirme toplantısından sonra Bursalılar ile buluştu.

Toplantıda BTK yetkilileri basın mensupları ile Marmara Bölgesi’nin ve Bursa’nın elektromanyetik alan değerleri ölçümlerini paylaştı. Teknoloji Bilgilendirme Platformu’nun Bursa’da gerçekleşen ikinci toplantısında BTK Başkanı Tayfun Acarer, TBP Başkanı Serhat Özeren, TBP üyesi uzman akademisyenlerden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan,  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim üyesi Mustafa Demir katıldı.


Bursa’da gerçekleşen sohbet toplantısında TBP platform çalışmalarından baz istasyonlarının gündeme gelmesi üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, bu konudaki denetim görevini kendilerinin üstlendiğini vurgulayarak, “Baz istasyonlarının zararlı olduğuna yönelik eleştiriler elektromanyetik dalga ile radyasyonun birbirine karıştırılmasından ortaya çıkıyor.

Elektrikle çalışan her cihaz bir enerji yayar ve elektromanyetik enerji kesinlikle radyasyon ile aynı değildir. Bilim adamları elektromanyetik dalganın insan sağlığına etkisi üzerinde yıllardır çalışıyorlar. Bilimsel araştırma sonucunda zararlı olduğuna dair somut bir kanıt bulunabilmiş değil. Baz istasyonlarının Türkiye’de denetleme görevini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu üstlenmektedir. Dünya uygulamalarına kıyasla Türkiye’de son derece etkin bir denetleme uyguluyoruz. Vatandaşlarımızın içi rahat edebilir” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de GSM teknolojisi üzerinden haberleşme baz istasyonları aracılığı ile yapılıyor. Telekomünikasyon sektöründe teknolojik gelişmelerin izlenmesi, tüketicinin korunması, kalkınma ve güvenlik politikalarının gözetilmesi, yasalara ve uluslararası normlara uygunluğun sağlanması Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenleniyor ve denetleniyor.

Bu kapsamda, yeni kurulacak her bir elektronik haberleşme cihazı yani tek baz istasyonu için verilen elektrik alan limit değeri ülkemizde ihtiyati tedbir açısından, AB ülkeleri ve çoğu dünya ülkesinin kabul ettiği Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu'nun (ICNIRP-International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) sınır değerlerinin dörtte biri olarak belirleniyor ve uygulanıyor.

(Dünya üzerindeki GSM operatörlerinin büyük bir çoğunluğunun referans olarak aldığı ve ICNIRP tarafından belirlenen elektrik alanı limit değeri 41,25V/m iken, Türkiye’de BTK tarafından yönetmeliklerle belirlenmiş olan ve baz alınan limit değer ise 10,23V/m’dir.) Tüm bunların yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu raporlarda, bugüne kadar yapılan çalışmalarda baz istasyonlarının olumsuz bir etki oluşturduğuna dair yeterli bilimsel kanıt bulunmuyor.

UZMANLAR BİLGİLENDİRDİ
Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü’nden Prof. Dr. Tunaya Kalkan da şunları söyledi:

“Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalga, toplumsal bir korkuya yani elektrofobiye neden oldu. Korkulması gereken şey baz istasyonları değil, elektrofobidir. Bu korku insanları psikolojik olarak rahatsız ediyor. Kamuoyunda radyasyon ile düşük frekanslı ışımalar birbirine karıştırılıyor. Birinin zararlı etkisi kesinleşmişken diğeri de sanki aynıymış gibi değerlendiriliyor. Konudan uzak olan kişiler bilgi eksikliğinden de kaynaklanan nedenlerle korkmaktadırlar.

Özellikle cep telefonu, baz istasyonun ve elektrikli cihazlarından yayılan ışımaların insanları hemen kanser yaptığı, öldürebildiği hissine kapılmaktadırlar. İşte buna elektrofobi deniliyor. Baz istasyonunun şiddeti çoğu zaman izin verilen sınırın yüzlerce kat altındadır. Kişi
ler, bu alanın  zararlı olmadığının farkında olmaksızın baz istasyonlarının kaldırılmasını istiyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder