17 Mart 2010 Çarşamba

Ukrayna: Nabucco projesinde en çok kazanan ülke Türkiye olacak

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Sergiy Korsunsky, Nabucco Projesi olarak bilinen
 Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı Projesinde en çok kazanan ülkenin Türkiye olacağını söyledi.
 
ITE Group Türkiye Ofisi, Türkiye Petrol Jeologları Derneği ve Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen, 9. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansının “Bölgede Enerji Güvenliği: Jeopolitika ve Uluslararası Projeler” oturumunda konuşan Korsunsky, ABD’nin şeyl gazı (organik malzeme yönünden zengin tortulu kayalardan elde edilen gaz) nedeniyle doğal gaz üretiminde Rusya’nın önüne geçtiğini kaydetti.
 
Ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ülkelerinin Rusya’dan temin ettiği gazı azalttığını, bu durumun da Rus Gazprom’un maddi kayıplara uğramasına neden olduğunu anlatan Korsunsky, bunun Gazprom açısından çok önemli bir olay olduğunu dile getirdi.
 
Türkiye’nin de yer aldığı Nabucco Projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Büyükelçi Korsunsky, Avrupa’nın 2020 yılına kadar yıllık 150 milyar metreküp ek doğal gaza ihtiyacı bulunduğu, bu açıdan da söz konusu projenin önemli olduğunu söyledi.
 
Nabucco Projesinde en önemli sorunun boruyu dolduracak gazın nereden temin edileceği konusu olduğunu dile getiren Büyükelçi, Azerbaycanda şu anda çıkan gaz miktarının söz konusu proje için yeterli olmadığına dikkat çekti.  Sergiy Korsunsky, doğal gaz taşımacılığında Avrupa’nın ve Rusya’nın Ukrayna sistemine ihtiyacı bulunduğunu da vurguladı.
 
Doğal gaz ihtiyacının karşılanması için Avrupa ülkelerinin Katar ve Yemen gibi ülkelerden LNG tedariki, şeyl gazı üretme yöntemlerine geçilmesi konusunda çalışmalar da yaptığını ifade eden Korsunsky, şeyl gazı konusunda yapılan çalışmaların doğal gaz fiyatlarının inmesini sağladığını bildirdi.
 
Korsunsky, Türkiye’nin gaz ihtiyacı ve transit geçit ülkesi olma isteği göz önüne alındığını söz konusu projeden en çok kazanan ülkenin Türkiye olacağını kaydetti.

NABUCCO’DA KURULUM 2011’DE BAŞLAYACAK
 
Nabucco Gaz Pipeline International GmbH İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Christian Dolezal ise Nabucco Projesi için hükümetlerarası anlaşmanın ilgili ülke temsilcilerinin katılımıyla geçen sene Ankara’da imzalandığını hatırlattı. Hükümetlerarası imzalanan anlaşmanın aslında bir “antlaşma” olduğunu söyleyen Dolezal, “Çünkü antlaşmanın meclislerden geçmesi gerekir. Bu proje tam bir siyasi destek aldı” dedi.
 
Söz konusu anlaşmanın ardından finansman görüşmelerinin tamamlandığını, hissedarlıkla ilgili anlaşmaların yapıldığını belirten Dolezal, bu yıl ve önümüzdeki yıl da projeyle ilgili önemli gelişmelerin yaşanacağını söyledi.
 
Nabucco Projesinin kurulumuna 2011’de başlanacağı, 2014 yılında işletmeye alınacağını, 2020 yılına kadar da kapasite artırımıyla ilgili çalışmaların yapılacağını anlatan Dolezal, projenin geçerlilik süresinin ise 50 yıl olduğunu kaydetti.
 
Nabucco Projesi için toplam yatırımın 8 milyar avro olarak planlandığını ifade eden Christian Dolezal, söz konusu miktarın 4,5 milyar avrosunun Türkiye’de yapılacak yatırımları içerdiğini bildirdi. Yine Türkiye tarafından yapılacak çalışmalar için 2 milyon tonluk çelik ihtiyacının söz konusu olduğuna işaret eden Dolezal, “Bunun Türkiye ekonomisinin canlanması ve istihdam açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
 
Nabucco boru hattını dolduracak doğal gazın Azerbaycan, Irak ve Türkmenistan’dan temin edilmesinin planlandığını hatırlatan Dolezal, söz konusu projenin Ortadoğu ve Hazar başta bölgede başka yatırımların tetiklenmesi açısından da önem taşıdığını vurguladı.
 
Oturumda konuşan GDF SUEZ İran ve Hazar Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Philippe Hochart da yaşanan küresel ekonomik krizin ardından Avrupa ülkelerinde doğal gaz kullanımının yüzde 6 düzeyinde azalma gösterdiğini ve 2003 seviyelerine indiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder