17 Mart 2010 Çarşamba

Nabucco'ya Ne Oldu

Binyılın enerji projesi iddiasıyla yola çıkan Nabucco’da arz sıkıntısı yaşanıyor. Orta Asya petrollerini Avrupa’ya ulaştırma hedefiyle hazırlanan projeye gaz arayışı sürüyor.

Nabucco projesi için imza altına alınan Hükümetler arası anlaşmalar, taraf ülkelerin Meclis’lerinde de onaylandı ancak, projenin büyük bir sorunu var!

Avrupa’nın yıllık 31 milyar metreküplük gaz ihtiyacını gidermek amacıyla başlayan projenin hâlâ gazı yok! Önce Azeri gazı bu projeden Avrupa’ya dağıtılacak denilmişti. Ancak bu beklenti hayalden öteye gitmedi. Şahdeniz-2 arama sahasından çıkacak gaza göz diken çevreler, buna AKP iktidarı da dahil, hayalkırıklığı yaşadı.

Azerbaycan Şahdeniz-2’den çıkardığı gazı Rusya’ya verme kararı aldı. Bu kararda, AKP iktidarının Ermenistan’la imzaladığı protokollerin önemli etkisi oldu. Azerbaycan’ın Nabucco’ya bundan sonra gaz sağlayıp sağlamayacağıysa hâlâ belirsiz!

Böyle olunca da Nabucco’nun mimarları yeni kaynak arayışına girdiler. Bu ülkeler şimdi, gözlerini Orta Asya’daki diğer doğalgaz kaynaklarına çevirdiler. Ancak, o kaynaklar için de durum pek iç açıcı değil.

Nabucco’ya en büyük gaz tedarikçisi adaylarından biri Türkmenistan. Ankara’da 9’uncusu gerçekleşen Petrol ve Gaz konferansında söz alan Türkmen yarı resmi strateji kuruluşu Antares’in direktörü Najia Badykova, Türkmen hükümetinin İran üzerinden Nabucco’ya verilmesi şartıyla gaz tedarikine göz kırptığını söyledi. Ancak Nabucco’ya 3 milyar Avro ek yük getireceği düşünülen bu alternatif kaynak, Nabucco ortaklarına pek de makul gelmiyor.

Ukrayna da, Nabucco’ya ulaştırılacak gazın kendi ülkeleri üzerinden geçmesini istiyor. Aynı konferansta konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, ülkesindeki doğalgaz boru hattı altyapısının Nabucco başta olmak üzere tüm projelere entegre edilebileceğini savundu. Ancak, bu hattı dolduracak büyüklükte bir doğalgaz kaynağı gösteremediğinden her şey ortada kalıyor.

Özetle, Nabucco’da bir arpa boyu yol alınmış görünmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder