17 Mart 2010 Çarşamba

Newsweek Rusya'nın yorumu: "Güney Akım projesi pratikte mezara gömüldü"

Gazprom’un stratejik ortağı İtalyan ENİ’nin CEO’su Paolo Scaroni’den gelen “Nabucco ve Güney Akım projeleri birleştirilsin”  önerisi yankı yaratmaya devam ediyor. Newsweek dergisinin Rusya verisyonu, bu konuya geniş yer ayırdığı haberinde “Güney Akım projesi pratikte mezara gömüldü. Gazprom Avrupa gaz pazarında kontrolü kaybediyor” başlığını kullandı. Dergiye konuşan Gazprom’dan bir kaynak, Scaroni’nin teklifini  “ihanet” diye niteledi.

Daha önce RİA Novosti’ye konuşan bazı Gazprom kaynakları da, Scaroni’nin tutumunun yapıcı olmadığını ve o ENİ’nin başında olduğu sürece Güney Akım’da mesafe alınamayacağını söylemişti.

Newsweek, Güney Akım’ın ekonomik bakış açısından doğru bir proje olmadığını, Nabucco’dan daha pahalı olduğunu, ama tıpkı Kuzey Akım gibi Putin için son derece önemli olduğunu vurguladı. Diğer yandan Rusya’nın onayı olmadan Hazar Denizi’nden Türkiye’ye  boru döşenemeyeceğinden Türkmen gazı için Nabucco’da ilerleme sağlanamadığı belirtildi.

Derginin konuştuğu uzmanlar, azalan talep üzerine Gazprom’un Avrupalı büyük alıcılara yüzde 25’i bulan fiyat indirimleri yaptığını, ayrıca özellikle ABD’nin kömür ve diğer tortulu şist gibi madenlerden üretilen alternatif gaz ile Gazprom’un işini zorlaştıracağını vurguladılar.

Bu arada bazı uzmanlar da, Avrupa için Güney Akım yerine Ukrayna’nın mevcut boru hatlarının yenilenmesinin daha mantıklı bir yol olduğuynu savunuyor. Newsweek’e göre Moskova’da kimileri de, sırf Rusya’daki gaz boru hatları lobisinin, projenin gerçekleşmesini kendilerine iş yaratmak için istediklerini ve lobi yaptıklarını düşünüyor.

Öte yandan dün Aşkabat'ta Türkmen lider Berdimuhammedov ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkmenistan'ın Rusya'ya her zaman yetecek gazı olacak. Bunu bana bizzat Türkmen lider söyledi" dedi. Lavrov, Nabucco ve Güney Akım'ın birleştirilmesi konusunda ise, "Nabucco bizim ilgi alanımızda değil" dedi.

17.3.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder