19 Mart 2010 Cuma

Koreli işadamları Türk ürünlerinin peşinde

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Güney Koreli işadamları ile gerçekleştirdikleri 'İş Forumu' ile ikili ilişkilerde olumlu adımların atılmasını sağladı. Güney Kore - Türkiye 'İş Forumu'na ev sahipliği yapan TİM Başkanvekili İbrahim Burkay, ikili görüşmelerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "0 bin ihracatçı firmamızın bilgilerini onlara vereceğiz. Karşılıklı işbirliği ve ihracatın artması için çalışacağız"diye konuştu.

Güney Kore Ticaret Bakanı Kim Joong Hoon, Kore İthalatçılar Birliği (Korean Importers Association-KOIMA) Başkanı Dr. Ju-Tae Lee ve 17 kişilik iş adamı heyeti ile 'Türkiye-Güney Kore İş Forumu' gerçekleştiren TİM, yeni bir stratejik işbirliğinin kapılarını açtı. Güney Kore ile ikili ilişkilerin gelişmesinde çok önemli bir adım attıklarını aktaran TİM Başkanvekili İbrahim Burkay, KOIMA ve 17 kişilik işadamı heyetiyle hedef kitleyi yakaladıklarını söyledi. Türkiye ile Güney Kore'nin dış ticaret hacminin 3.3 milyar doları bulduğunu ve bunun yüzde 92'sinin ithalat olduğunu kaydeden Burkay, ihracatı yüzde 50 seviyesine çekerek denge oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Burkay, "hracat için potansiyel oluşturan şirketlerimiz var. Elektrik, elektronik, otomotiv iki ülke için de çok önemli. Ayrıca hizmet sektöründe, örneğin müteahhitlikte de gelişmeler bekliyoruz"diye konuştu.

Güney Kore ile STA imzalanmalı
Güney Kore'nin AB ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzalandığını, ancak bunun henüz onaylanmadığını hatırlatan Burkay, "u anlaşma onaylandığı zaman Güney Koreli firmaların özellikle elektrik elektronikte yüzde 14'lük bir vergi avantajı olacak. Dolayısıyla bizim de elektrik ve elektronikte ihracatımızın yüzde 78'ini AB'ye yaptığımız düşünüldüğünde bu gelişme bizim aleyhimize olacak. Oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için bizim de Güney Koreli şirketlerle işbirliğine gitmemiz gerekecek. İşte bunun için buradayız"diyerek şöyle devam etti:

"B ile Güney Kore'nin yaptığı STA çok önemli. Bizim de bundan geri kalmamamız gerek. Güney Kore ile mutlaka STA yapıp bizim kendimizi koruyacağımız alanları değerlendirmeliyiz. Bununla dış ticaret dengesini oluşturup, bizim için stratejik olan Uzakdoğu, Asya ve Pasifik bölgelerinin kapılarını Güney Kore'den açabiliriz."

Ar-Ge teşvikleri fırsat
Türkiye'nin Ar-Ge teşvikinin çıktığını ve çok cazip hale geldiğini de vurgulayan Burkay, bunu yabancılara iyi anlatarak doğrudan yatırımın çekilebileceğinin altını çizdi. Özellikle AB, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına açılmak isteyen Güney Kore'nin elektrik ve elektronik alanlarında doğrudan yatırımını çekerek bu bölgelere açılımının sağlanabileceğini hatırlatan Burkay, 'İş Forumu'nda temelleri atılan işbirliğiyle hedeflerine ulaşabileceklerini kaydetti.

Güney Kore Ticaret Bakanı Kim Joong Hoon da ikili görüşmelerle en iyi fırsatları yakalamak istediklerinin altını çizerek, iki ülke firmalarının en doğru bilgileri elde ederek işbirliklerine gireceklerini söyledi.

"u kadar geliştiğinizi bilmiyorduk"
Özellikle gıda, makine, kimya, doğaltaş alanlarıyla ilgilendiklerini ve bu alanlarda ithalat yapmak istediklerini aktaran KOIMA Başkanı Dr. Ju-Tae Lee, "ürkiye pazarının genişliğini bildiğimiz için buradayız. Önce rakamlardan ziyade dostlukların başlamasını, sonrasında da ithalat ve ihracatı artırmayı hedefliyoruz. İkili görüşmelere başlayan firmalar büyük firmalar. Dolayısıyla buradan büyük rakamların çıkmasını bekliyoruz. Biz Koreliler Türkiye'nin bu kadar gelişmiş olduğunu bilmiyorduk. Şimdi ikili görüşmeler ve ziyaretimizle Türkiye'yi daha iyi tanıyoruz"dedi.
Yorum Ekle Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Ar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder