19 Mart 2010 Cuma

Çağlayan, elektrikli araç için Temsa’ya ‘eş’ buldu, ‘bekârlık sultanlık’ yanıtı aldı

Türkiye’yi elektrikli araç üretim merkezi yapmak için kolları sıvayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Londra’daki temasları sonuçsuz kaldı. Temsa Global’in CEO’su Mehmet Buldurgan, Londra’da elektrikli ticari araç üretimi yapan İngiliz Modec firmasıyla ortaklık için kendilerini bir araya getiren Çağlayan’a “Elektrikli araç üretimi için Türkiye’de yasa ve mevzuat değişikliği şart. Bu şartlarda bekârlık sultanlıktır, bizim başımızı bağlamaya çalışmayın” yanıtını verdi.

TÜRK işadamları heyetiyle Londra’daki temaslarını tamamlayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, önceki akşam önde gelen bazı İngiliz firmalarının CEO ve yöneticileri ile bir araya geldi. Görüşmede BP, TESCO, Glaxo Smith Kline, RBS gibi bazı global İngiliz şirketlerinin yöneticileri de hazır bulundu. Çilek Mobilya ile İngiliz firması C Import&Export arasındaki franchise anlaşmasında hazır bulunan ve ‘Kendimi nikah memuru gibi hissediyorum’ diyen Bakan Çağlayan’ın Sabancı Grubu’na bağlı Temsa Global için de sıfır emisyonlu elektrikli ticari araç üretimi yapan bir İngiliz partner adayı bulduğu ortaya çıktı.
Nikâh memuru gibiyim
Bakan Çağlayan, İngiliz Modec şirketinin elektrikli ticari araç üretimi için Temsa Global ile görüşmeler yaptığını belirterek şunları söyledi: “MODEC’ten Lord Jamie Borwick ile Türkiye’nin yüz akı firmalarından Temsa’yı biraraya getirdik. Görüşmeler çok taze. Daha yeni görüşmeye başladılar. Elektrikli ticari bir araçtan bahsediyoruz. Otomobilde gerek Renault Fluence gerekse Murat Günak’ın üreteceği model var. Şimdi böyle bir muhtemel ortaklık konusunda ben kendimi yine nikâh memuru gibi hissederim. İnşallah elektrikli ticari araç üretiminde de Modec ile Temsa anlaşır.”
Temsa bu nikâha gönülsüz
Temsa Global’in CEO’su Mehmet Buldurgan ise elektrikli ticari araç üretiminde gönüllü olmadıklarını “Bu araçların maliyeti normalin iki misli. Kanun değişiklikleri, mevzuat değişiklikleri gerekiyor. Bu anlamda bekarlık sultanlıktır. Bizim başımızı bağlamaya çalışmayın bakanım” sözleriyle ortaya koydu. Çağlayan, hükümet olarak yeni yasal düzenleme ve sorunları ortadan kaldırma için Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) çalışma yapacaklarını belirterek, “Ancak netleşmiş bir şey yok. Türkiye’yi elektrikli otomobil üretim merkezi yapmak istiyoruz” dedi.
Yatırımla düzenleme olur
Modec firmasına anlaşma olursa Türkiye’de üretim yapma şartı getiren Çağlayan, “Zaten ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca” şeklindeki ifadesiyle, ciddi yatırım tekliflerinin gelmesi halinde düzenlemelerin geçirilebileceğinin sinyalini verdi. Mehmet Buldurgan ise elektrikli ticari araç üretimi konusunda Temsa Global’in bir çalışması bulunmadığını yineledi, “Herhangi bir ticari araç X fiyata üretiliyorsa, elektrikli ticari aracın üretim maliyeti 2X’e, yani iki katına geliyor. Bu anlamda ekonomik değil” dedi.

Londra’dan telefonla öğrendi

LONDRA’da ilaç, finans, haberleşme, enerji, otomotiv, perakende, madencilik, petrol, demiryolu konusunda İngiliz firmalarının temsilcileri ile görüştüklerini belirten Çağlayan, şöyle devam etti: “Göz göze ve yan yana konuşma imkanımız oldu. Bir arkadaşımızın bir sorusu üzerine Ankara’ya bağlandık ve telefonla Ak Parti Grup Başkanvekili, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’tan bir yasa ve düzenleme ile ilgili sorunun cevabını aldık.”

Ayarımızda bir şirket değil

TEMSA Global CEO’su Mehmet Buldurgan, Bakan Çağlayan’ın girişimleri ile İngiliz firma MODEC ile ilk kez görüşmeler yaptıklarını doğruladı ancak, “Modec, Temsa Global’e nispetle daha küçük bir şirket. Olsa olsa, bu araç konusunda çalışmaları Temsa Global değil, bizim ar-ge şirketimiz yapabilir” ifadelerini kullandı. TEMSA adına İngiltere’ye otobüs satmak için geldiğini vurgulayan Buldurgan, Bakanlığın daveti üzerine geldik. Modec ile ilk görüşmeler burada oldu” ifadelerini kullandı. İngiltere’ye otobüs ihracatlarının bulunduğunu bildiren Buldurgan, dünya pazarlarına da ihracat yaptıklarını hatırlattı.

Bakan Çağlayan, hangi İngiliz firmalarının yöneticileriyle görüştü

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan’ın Londra’da kaldığı otelde, bazı İngiliz şirketlerinin yetkilileri ile yaptığı görüşme, 1.5 saate yakın sürdü. Toplantıda Türk heyetinden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İpekyol ve Machka’dan Yalçın Ayaydın, TEMSA Global CEO’su Mehmet Buldurgan, Ramsey’den Remzi Gür, Ali Özmen Safa ve KKTC milletvekili Ejder Aslanbaba da katıldı. BEKO’yu temsilen Clayton Witter hazır bulundu. Toplantıya İngiltere’den Scott Wilson, BP, Perrod Ricard, European Nickel PLC, THALES, International Power, Legal&General, TESCO,  Countermine Technologies, MODEC Limited, Eads Astrium, The Royal Bank of Scotland (RBS) ve  Glaxo Smith Kline firmalarının temsilcileri katıldı.

Türkiye İngiltere için 11 kişilik işadamları takımı kuruyor

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan ve İngiliz Ticaret ve Küçük İşletmeler Bakanı Lord Mervyn Davies, Londra’da bir araya geldi, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için ‘yol haritası’ belirlendi. Toplantıda Çağlayan, Türk işadamlarına ekspres vize uygulamasının hayata geçirilmesini de gündeme getirdi. Çağlayan ve Davies, görüşmelerin ardından Türkiye ile İngiltere arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi Anlaşması’nı (Joint Economic and Trade Commitee-JETCO) imzaladı. Bakan Çağlayan, şu açıklamayı yaptı: “Sayın Bakan Davies, bir futbol hastası. Takım oyunu için ortak mekanizma kurmakta anlaştık. Türkiye İngiltere’den işadamlarını bir araya getireceğiz. Üçüncü ülkelere yönelik birlikte hareket edeceğiz. Futbol takımı gibi 11’er kişilik temsilciler heyeti oluşturulacak. Enerji sektöründe Türkiye, 120 milyar dolarlık bir yatırım yapacak. İngiliz yatırımcılar, pasta paylaşılmadan elini çabuk tutsun. ‘İlk gelen ilk alır’ diye bir söz vardır.” İngiliz Bakan Davies ise ‘İlk gelen ilk alır’ sözüne, “Bu sözünüzü Türkiye’ye geldiğimizde hatırlatacağız ” espirisi ile karşılık verdi.

İşadamlarına otoban lazım

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ayrıca, “Bizim güçlü şirketlerimiz var. Güçlü arabalar gibi… Görevimiz, bu arabalara güvenli otobanları, alt yapıyı sağlamak. Vize konusunda işadamlarına ‘ekspres’ uygulamasını gündeme getirdik. Turizm sektörü ve hızlı trenler konusunda da sayın bakan ile iş birlikteliğini yapabileceğimizi tespit ettik” bilgilerini paylaştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder