19 Mart 2010 Cuma

Nabucco için siyasi destek tam

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Nabucco Boru Hattı Projesi'ne Türkiye'nin siyasi desteğinin tam olduğuna dikkat çekerek, projenin destek anlaşmasını ay sonuna kadar imzaya açacaklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin stratejik, siyasi destek alan ticari bir proje olduğunu belirterek, "Bizim de siyasi desteğimiz tamdır" dedi.
Proje Destek Anlaşmasını (Project Support Agreement-PSA) bu ayın sonuna kadar netleştirip, imzaya açacaklarını belirten Yıldız, bu tür büyük projelerin uluslararası ilişkilerden, uluslararası siyasetten arındırılamayacak kadar büyük projeler olduğunu kaydetti.

Türkiye enerji başlığını hak etti
Nabucco'nun taraflarını bir araya getiren dünkü toplantı sonrasında açıklama yapan Yıldız, Nabucco National şirketini Türkiye'de kurmak istediklerini ifade ederek, toplantının diğer önemli gündem maddesinin de kaynak konusu olduğunu vurguladı. Yıldız, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile enerji başlığının açılmasını çoktan hak ettiğini belirterek, Türkiye'nin AB ülkeleriyle elektrik enterkonneksiyonunun teknik açıdan hazır hale geldiğini kaydetti. Türkiye'nin Nabucco gibi ortak paydaya konabilecek bir projenin ortağı olduğuna da dikkat çeken Yıldız, "Buna AB üyelerinin kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum" dedi. Beyrut görüşmelerine yönelik soruları da cevaplandıran Yıldız, Akdeniz'in güneyindeki ülkelerin enterkonnekte sistemlerini birbirine bağlayacak bir merkezin oluşturulmasının konuşulduğunu anlattı.

İran ile henüz görüşme yok
Avusturyalı OMV Yönetim Kurulu Üyesi Werner Auli, Nabucco için Azerbaycan ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek, iki hafta önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in projeye olan desteğini belirttiğini vurguladı. Irak'la görüşmelerin de devam ettiğini kaydeden Auli, Türkmenistan'ın desteğine yönelik de olumlu mesajlar geldiğini dile getirdi. Auli, İran'ın ise uzun vadede bir opsiyon olarak görüldüğünü ancak henüz bir görüşme yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Yeni partnerler sevindirir
Gazetecilerin Fransız enerji şirketi Gaz De France Suez'in projeye katılım isteğine yönelik soruları üzerine Auli, yeni partnerlerin katılımını her zaman desteklediklerini söyledi. Güney Akım ile Nabucco'nun birleştirilmesiyle ilgili olarak Auli, "Nabucco çok büyük ve ciddi bir proje olduğu için diğerleri ondan yararlanmaya çalışıyor" diye konuştu.

Nabucco Şirketi CEO'su Reinhard Mitschek ise Nabucco projesiyle ilgili geçen yıl yapılan hükümetlerarası anlaşmanın ardından 2010'da da önemli gelişmelerin yaşanacağını söyledi. Mitschek, bu yıl mühendislik çalışmalarına, 2011'de projenin güney kısmında inşaat çalışmalarına başlanacağını söyleyerek 2014'te de ilk gazın akacağını dile getirdi.

Referans-Ajanslar, 19-03-2010 09.30 (TSİ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder