19 Mart 2010 Cuma

Deprem Tehlikesi Giderek Artıyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık'ın Argıthanı'nda sismik boşluk olduğu ve orta büyüklükteki bir depremin tüm Konya'yı etkileyebileceği açıklaması Akşehir'de de korkuya neden oldu

Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, Konya’daki bir gazeteye yaptığı açıklamada Argıthanı’nda sismik boşluk olduğunu ve hala deprem olmadığını belirterek, burada meydana gelebilecek orta büyüklükteki depremin Konya'yı etkileyeceğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık’ın açıklamalarına göre Akşehir’e yaklaşık 15 dakika uzaklıkta olan Argıthanı’nda olabilecek bir depremin Akşehir’i de büyük oranlarda etkileyebileceğini ifade eden vatandaşlar; “Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık’ın açıklaması üzerine büyük bir korku duyduk. Akşehir’in ve Argıthanı’nın büyük oranlarda etkilenebileceği olası bir depremle ilgili alabileceğimiz önlemler neler olmalı bilemiyoruz. Yetkililerin bu konuda vatandaşları ayrıntılı olarak bilgilendirmesini istiyoruz. Akşehir’de ufak bir sallantıda yerle bir olacak o kadar çok bina var. Önlem alınmazsa sonra çok geç olabilir.” dediler. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık’ın Konya’da yerel bir gazete muhabirine yaptığı açıklamalar şöyle;  

FAY, PARÇALI KIRIKLI 35   KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

 Elazığ’daki depremin sismik boşlukta meydana geldiğine atıfta bulunan Fetullah Arık, Konya’da da Argıthanı civarında sismik boşluk olduğuna ve burada henüz bir depremin yaşanmadığına dikkat çekti. Arık, “Orada fay, parçalı kırıklı olarak yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda devam ediyor. Bölge içerisinde çeşitli noktalarda deprem meydana geldi ama o bölgede deprem olmadı” diye konuştu.  

ARGITHANI’NDAKİ DEPREM KONYA’YI ETKİLER  

Argıthanı bölgesinde 1900-1995 arasında orta ve küçük büyüklükte 52 deprem olurken 1970-1995 arasında ise 38 deprem meydana geldiğini hatırlatan Fetullah Arık, bölgede orta büyüklükte deprem olabileceğine işaret ederek, “Burada meydana gelebilecek depremin 50 kilometre çapında olduğunu düşünürsek Konya'yı da etkilemesi söz konusu” değerlendirmesinde bulundu. Arık, Konya’nın zeminin de çok heterojen olduğunu kaydetti.Argıthanı’nda Sismik BoşlukJeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, Argıthanı’nda sismik boşluk olduğunu ve hala deprem olmadığını belirterek, Konya’nın depreme hazırlıklı olmasını net bir şekilde vurguladı. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, geçtiğimiz günlerde Elazığ’da meydana gelen depremin Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da insanlarda endişeye neden olduğuna dikkat çekti. 

 ARGITHANI’NDAKİ SİSMİK BOŞLUK KONYA’YI ETKİLER

 Depremi, Türkiye gerçeği olarak yorumlayan Fetullah Arık, depreme hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Elazığ’daki depremin sismik boşlukta meydana geldiğine atıfta bulunan Arık, Konya’da da Argıthanı civarında sismik boşluk olduğunu ve burada henüz bir depremin yaşanmadığına dikkat çekti. O bölgenin Kütahya Bolkar Dağı kuşağının güney sınırını yani Akşehir –Simav Fay Sistemi’ni meydana getirdiğini aktaran Arık, “Orada fay parçalı kırıklı olarak yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda devam ediyor. Akşehir –Simav Fay Sistemi Konya Ovası’nın içine kadar gelen bir kırık zonudur. Bölge içerisinde çeşitli noktalarda deprem meydana geldi ama o bölgede deprem olmadı. Ilgın’da 1946’da 5.5. büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş 12 kişi hayatını kaybetmiş ve 3000’in üzerinde bina hasar görmüştü. Deprem artık bizim kaderimiz. Argıthanı bölgesinde 1900- 1995 arasında orta ve küçük büyüklükte 52 deprem olurken 1970-1995 arasında ise 38 deprem meydana gelmiştir. Argıthanı’n da, deprem olursa kaç büyüklüğünde olur?Sorusuna cevap veren Fetullah Arık; “Orta büyüklükte 4.5’in üzerinde olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Argıthanı’nda meydana gelebilecek orta büyüklükteki depremin Konya’ya etkisinin ne olacağını da örnekle ifade eden Fetullah Arık, “17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Gölcük’te deprem oldu, Avcılar’da evler yıkıldı. Yani 200-300 kilometrelik bir çapı söz konusu. Burada meydana gelebilecek depremin 50 kilometre çapı olduğunu düşünürsek etkilemesi söz konusu” dedi.

http://www.istasyongazetesi.com/istasyon/Haberler.aspx?HaberNo=9816

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder