19 Mart 2010 Cuma

Türkiye ile Güney Kore ticareti serbestleşecek

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Güney Kore  arasında, Serbest Ticaret Anlaşma (STA) müzekarelerini 26-30 Nisan arasında başlatılacağını belirterek, "STA’yı 2010 yılı kasım ayı itibariyle sonuçlandırmak ve imzalamak konusundaki kararlılığımız tamdır" dedi.

Bakan Çağlayan, Kore Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Kim Jong-Hoon ve beraberindeki heyetle görüştü. Çağlayan, görüşmenin ardından yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,3 milyar dolar olduğunu belirterek, görüşmede, ikili ticaret hacminin dengeli olarak, daha fazla geliştirilmesi için görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.

İki ülkenin toplam dış ticaret hacminin 1 trilyon doları geçtiğine işaret eden Bakan Çağlayan, dolayısıyla 3,3 milyar dolarlık ticaret hacminin son derece küçük bir rakam olduğunu ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde bu rakamı, 10 milyar dolara çıkarmak gerektiğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, Türkiye ve Güney Kore arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin 26-30 Nisan tarihleri arasında başlatılacağını belirterek, "Türkiye ve Güney Kore arasındaki ticari ilişkiler açısından bugün, tarihi bir gün, unutulmaması gereken bir gün" dedi.

STA’nın, 3 ayrı müzakere şeklinde gerek Türkiye’de, gerek Güney Kore’de gerçekleştirileceğini ve ilk müzakerenin Nisan ayında, ikincisinin Haziran ve Temmuz aylarında, üçüncüsünün ise Ekim ayında gerçekleştirileceğini kaydeden Çağlayan, STA’nın Kasım ayı itibariyle sonuçlandırılması ve imzalanması konusunda kararlılığın tam olduğunu söyledi.

-STA YATIRIMLARI ARTIRACAK- Bakan Çağlayan, Güney Kore ile mal ticareti konusunda yapılacak STA’nın karşılıklı yatırımları artıracağını ve ticareti geliştirecek önemli unsurlar taşıyacağını belirterek, hizmet ticareti konusunda da müzakerelerin devam edeceğini bunun da bir yıl içinde bitirilip, anlaşmasının yapılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Hizmet ticareti ile ilgili STA’nın Türkiye açısından ilk olduğunu ifade eden Çağlayan, hizmet kapsamına giren bütün konularda yeni bir anlayış ve yeni bir başlangıcı da tesis edeceklerini söyledi.

Bakan Çağlayan, Sinop’ta nükleer enerji konusunda ortak mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatarak, "Umut ediyorum ki bu işbirliği gerek Türkiye, gerekse Türkiye dışında da geliştirilecek. Türkiye’nin nükleer enerji ve yenilenebilir enerji konusundaki kararlılığı noktasında enerji alanında çok ciddi işbirlikleri yapma imkanına sahip olacağız" diye konuştu.

Çağlayan, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de 120 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacağını da bildirdi.

10 gün önce iki ülke arasında müteahhitlik, mühendislik, müşavirlik alanında iki ülke iş adamlarının, bir araya gelmesi konusunda bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Çağlayan, anlaşma çerçevesinde, iki ülke müteahhitlerinin, gerek Türkiye’de, gerek Güney Kore’de gerekse üçüncü ülkelerde birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki yıllardır var olan savunma sanayi alanındaki işbirliğinin geliştirileceğini, gemicilik sektöründe de işbirliği yapabileceğini kaydetti.

İki ülkede karşılıklı olarak banka şubelerinin açılmasının ticarete katkı sağlayacağını belirten Çağlayan, turizm konusunda işbirliğimizin geliştirilmesi gerektiğini, iki ülke Eximbankları arasında ortak bir çalışmanın faydalı olacağını söyledi. Bakan Çağlayan, çalışma izni başta olmak üzere, iki ülke yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılması için çalışacaklarını da ifade etti.

Güney Koreli yatırımcıları Türkiye’de davet ettiğini belirten Çağlayan, yıl ortasında Türk iş adamlarıyla birlikte Güney Kore’ye bir ziyarette bulunacağını bildirdi.

-KONUK BAKAN- Konuk Bakan Kore Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Kim Jong-Hoon da yaptığı konuşmada, görüşmenin çok verimli geçtiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin dengeli bir şekilde geliştirilmesi konusunda hem fikir olduklarını söyledi.

STA konusunda mutabakata vardıklarını ifade eden Konuk Bakan, bugün gerçekleştirilen görüşmede özellikle nükleer enerji konusunun gündeme geldiğini de sözlerine ekledi.

http://www.milliyet.com.tr/turkiye-ile-guney-kore-ticareti-serbestlesecek/ekonomi/sondakika/19.03.2010/1213648/default.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder